431
| INTIMEnews

Self tests στα σχολεία: Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 09:37
|INTIMEnews

Self tests στα σχολεία: Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 09:37

Σε 9.688 ανήλθαν τα θετικά self tests μαθητών και εκπαιδευτικών μέχρι το πρωί της Τρίτης, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη, για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Συνολικά τις τελευταίες 48 ώρες, μαζί με τα 15.547 θετικά τεστ της Δευτέρας, έχουν ανιχνευτεί 25.235 κρούσματα.

Ολοι αυτοί, είχε ήδη σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη Δευτέρα, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Αρα, κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self tests είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε στις δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Είχαμε 15.000 θετικά self tests και κοντά στα 10.000 σήμερα, που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», είπε ο κ. Πλεύρης στην εκπομπή «Σήμερα», σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα των self test θα προσμετρηθούν μόλις επιβεβαιωθούν, «πιθανολογώ μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες», είπε ο κ. Πλεύρης.

 

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε, επικαλούμενος και τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, ότι αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως την επόμενη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγάλος.

Ο ίδιος είπε ότι από τα 9.700 θετικά αυτοδιαγνωστικά τεστ, περίπου τα 1.000 αφορούν σε καθηγητής και τα υπόλοιπα σε μαθητές.

Και εκεί εντοπίζεται πρωτίστως το πρόβλημα, στους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Οικονόμου είχε πει τη Δευτέρα ότι περιμένουμε και αυξημένα κρούσματα αλλά και μια σειρά από «αρρυθμίες», κυρίως τις πρώτες ημέρες, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικούς που βγαίνουν εκτός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο, είπε, αναμένεται να γίνει και στα σχολεία, γι’ αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου), αλλά και με διάθεση-πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού.

Ηδη, όπως έκανε γνωστό, έγιναν οι πρώτες 850 προσλήψεις.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Οταν κλείνει ένα τμήμα, είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών (σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...