495
Ο Γκαουτάμ Αντάνι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μιλάει σε οικονομική σύνοδο στην πόλη Τζαϊπούρ του Ρατζαστάν, στις 7 Οκτωβρίου 2022 | Vishal Bhatnagar/NurPhoto via Getty Images

«Σεισμός» στην Ινδία: Καταγγελίες Αμερικανών για «εκτεταμένη απάτη» στον πανίσχυρο όμιλο Adani

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 19:26
Ο Γκαουτάμ Αντάνι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, μιλάει σε οικονομική σύνοδο στην πόλη Τζαϊπούρ του Ρατζαστάν, στις 7 Οκτωβρίου 2022
|Vishal Bhatnagar/NurPhoto via Getty Images

«Σεισμός» στην Ινδία: Καταγγελίες Αμερικανών για «εκτεταμένη απάτη» στον πανίσχυρο όμιλο Adani

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 19:26

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν την Παρασκευή οι μετοχές του ομίλου Adani, του ινδικού ομίλου ενέργειας και υποδομών, του οποίου ηγείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Γκαουτάμ Αντάνι.

Αιτία της κατρακύλας ήταν οι καταγγελίες για εκτεταμένη απάτη, που δημοσιοποίησε αμερικανική εταιρεία ερευνών, οι οποίες συγκλόνισαν τον επιχειρηματικό κόσμο στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι ινδικές αγορές διέκοψαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών πολλών θυγατρικών του ομίλου μετά τις αποκαλύψεις της Hindenburg Research, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Οι επτά εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες της Adani έχασαν συνολικά 51 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Η αμερικανική εταιρεία δημοσίευσε μια μακροσκελή έκθεση στην οποία αναφέρονται κατηγορίες κατά του Αντάνι. Μεταξύ άλλων, ότι ανέβασε τεχνητά τις τιμές των μετοχών του επί πολλές δεκαετίες χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο εξωχώριων εταιρειών, που συνδέονται με μέλη της οικογένειάς του.

Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι εταιρείες του ομίλου Adani ήταν υπερχρεωμένες και διαπραγματεύονταν σε τιμές υψηλότερες κατά περισσότερο από 80% από την πραγματική τους αξία.

Ο όμιλος Adani Group αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Hindenburg. Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Γιουγκεσίντερ Σινγκ, χαρακτήρισε την έκθεση «κακόβουλο συνδυασμό επιλεκτικής παραπληροφόρησης και “μπαγιάτικων”, αβάσιμων και απαξιωμένων ισχυρισμών, που έχουν ελεγχθεί και απορριφθεί από τα ανώτατα δικαστήρια της Ινδίας».

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, οι μετοχές της Adani Enterprises, της βασικής εταιρείας του ομίλου, υποχώρησαν κατά 15%, ενώ πολλές άλλες θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρησαν κατά 20%.

Το λογότυπο του ομίλου Adani σε κτίριο στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας (Reuters/Amit Dave)

Ο Σινγκ ισχυρίστηκε ότι η Hindenburg δημοσιοποίησε την έκθεσή της σε αυτή τη χρονική στιγμή για να σαμποτάρει την προσφορά μετοχών της Adani, που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Η προφανής εγγύτητα του ομίλου με την ινδική κυβέρνηση θεωρείται εδώ και καιρό στους ινδικούς επιχειρηματικούς κύκλους ως ένα από τα πλεονεκτήματά του έναντι των ανταγωνιστών του, αλλά παράλληλα προκαλεί επικρίσεις.

Οι επικριτές του Αντάνι υποστηρίζουν ότι ο όμιλος κατάφερε να ανεβεί στην κορυφή σε διάφορους τομείς, όπως της ενέργειας από άνθρακα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας και των τροφίμων, λόγω των στενών σχέσεων του μεγιστάνα με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Οι θαυμαστές του, όμως, υποστηρίζουν ότι έχει κατασκευάσει κρίσιμες υποδομές που στηρίζουν την ανάπτυξη της Ινδίας, έχει προσφέρει θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια ανθρώπους και έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που έχουν ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης.

Στην έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, η Hindenburg υπογράμμισε την ικανότητα του ομίλου να παρακάμπτει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και να καταστέλλει την κριτική στα μέσα ενημέρωσης.

«Το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά όταν επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως ο όμιλος Adani, μπορούν να εξαπατούν τόσο φανερά και όταν οι απλοί πολίτες φοβούνται να μιλήσουν εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τη δύναμη και τον πλούτο τους για να κάνουν τους επικριτές τους να σωπάσουν. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση σηματοδοτεί την αρχή μιας αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά η αμερικανική εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...