357
Η Σάρα Γκίλμπερτ με την Μπάρμπι που κυκλοφόρησε προς τιμήν της δημιουργού του εμβολίου της Οξφόρδης | EPA/Andy Paradise HANDOUT

Σάρα Γκίλμπερτ: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 12:17
Η Σάρα Γκίλμπερτ με την Μπάρμπι που κυκλοφόρησε προς τιμήν της δημιουργού του εμβολίου της Οξφόρδης
|EPA/Andy Paradise HANDOUT

Σάρα Γκίλμπερτ: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 12:17

Η πανδημία του SARS-CoV-2, που έχει σκοτώσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους έως τώρα, θα αργήσει να τελειώσει, όπως δείχνει και η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Ομικρον, προειδοποίησε η Σάρα Γκίλμπερτ, δημιουργός του εμβολίου των Οξφόρδης/AstraZeneca.

Η επόμενη πανδημία, δε, μπορεί να είναι ακόμη πιο φονική, τόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Βρετανία.

Η Γκίλμπερτ ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει επισήμως περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός «μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τη ζωή μας και τη διαβίωσή μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος».

Τόνισε, επίσης, ότι η επιστημονική πρόοδος που έγινε και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας δεν πρέπει να χαθούν, γι’ αυτό, όπως είπε, «χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία».

Ανέφερε ακόμα ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία, προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».

Σχετικά με την Oμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται έπειτα από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Ομικρον.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Έως ότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η υψηλή ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια για τον κορονοϊό πρέπει να γίνει πλέον το σύνηθες στην επιστήμη, και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτυχθεί ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη.

Η Γκίλμπερτ, που κατέχει τον τιμητικό τίτλο «Ντέιμ», ξεκίνησε την εργασία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, στις αρχές του 2020. Το εμβόλιο που ανέπτυξε, σήμερα χορηγείται σε 170 χώρες και έχει αποδειχθεί από τα πιο αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...