560
Αποψη της φυλακής «Πολικός Λύκος» στην Αρκτική, έξω από την πόλη Χαρπ, όπου πέθανε ο Ναβάλνι | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρώσος αντιφρονών: «Σκότωσαν τον Ναβάλνι με μια γροθιά στην καρδιά»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 12:17
Αποψη της φυλακής «Πολικός Λύκος» στην Αρκτική, έξω από την πόλη Χαρπ, όπου πέθανε ο Ναβάλνι
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρώσος αντιφρονών: «Σκότωσαν τον Ναβάλνι με μια γροθιά στην καρδιά»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 12:17

Ο Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να σκοτώθηκε με μια γροθιά στην καρδιά, μια τεχνική που κάποτε διδασκόταν στους πράκτορες των ειδικών δυνάμεων της KGB, αφού εκτέθηκε σε συνθήκες πολικού ψύχους για αρκετές ώρες.

Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ιδρυτής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, δήλωσε στους Times ότι οι μώλωπες που βρέθηκαν στο σώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης συνάδουν με την τεχνική της «μιας γροθιάς», επικαλούμενος πηγή που εργάζεται στην σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, IK-3 ή «Πολικός Λύκος», στην πόλη Χαρπ, όπου ο Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή.

Πριν από τον θάνατό του, ο 47χρονος είχε αναγκαστεί να περάσει περισσότερες από δυόμισι ώρες σε υπαίθριο χώρο απομόνωσης, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Οσέτσκιν.

Οι κρατούμενοι συνήθως κρατούνται σε εξωτερικούς χώρους όχι περισσότερο από μία ώρα και πολύ λιγότερο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.

«Νομίζω ότι πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο ελάχιστο. Και μετά γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο πράκτορας έχει κάποια εμπειρία σε αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν (δεξιά) μιλά στους δημοσιογράφους στη Νορβηγία, τον Φεβρουάριο του 2023 – EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN

Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο των ειδικών δυνάμεων της KGB. Εκπαίδευσαν τους πράκτορές τους να σκοτώνουν έναν άνθρωπο με μια γροθιά στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ηταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της KGB», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρώην κρατούμενοι που είχαν εκτίσει ποινές στην περιοχή της Αρκτικής είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι κρατούμενοι σκοτώνονταν από τους δεσμοφύλακές τους με αυτόν τον τρόπο.

Οι πληροφορίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από τις ρωσικές αρχές σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι είναι αποσπασματικές και αντιφατικές.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ένα κρατικά ελεγχόμενο κανάλι στο Telegram, υποστήριξε ότι η αιτία θανάτου ήταν θρόμβος αίματος.

Την επόμενη ημέρα, η μητέρα του Ναβάλνι και ο δικηγόρος του έλαβαν μια επίσημη ειδοποίηση που έλεγε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου».

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, είπε τη Δευτέρα ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε με τη χρήση νόβιτσοκ, του νευροπαραλυτικού παράγοντα με τον οποίο δολοφόνοι της FSB προσπάθησαν να τον σκοτώσουν τον Αύγουστο του 2020.

Ο Οσέτσκιν είπε ότι αυτό το θεωρεί απίθανο: «Είναι πιθανό φυσικά, αλλά όταν κάποιος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του σωφρονιστικού συστήματος υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς το πώς να τον σκοτώσουν. Το νόβιτσοκ θα άφηνε ίχνη στο σώμα του και θα οδηγούσε απευθείας στον Πούτιν, δεδομένου ότι το έχει ήδη δοκιμάσει μια φορά στο παρελθόν (στον Ναβάλνι)».

Οπως γράφουν οι Times, το Gulagu.net, που μεταφράζεται ως «όχι στα Γκουλάγκ», ιδρύθηκε από τον Οσέτσκιν το 2011. Ενημερωμένο από ένα ευρύ δίκτυο εν ενεργεία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, θεωρείται η πλέον αξιόπιστη πηγή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ρωσικές φυλακές.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι αξιωματικοί της FSB (ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας) επισκέφθηκαν τη φυλακή δύο ημέρες πριν από τον θάνατο του Ναβάλνι και αποσύνδεσαν ορισμένες από τις κάμερες ασφαλείας και τις συσκευές ακρόασης.

Ο Οσέτσκιν δήλωσε ότι η παρουσία αξιωματικών της FSB στη φυλακή αποτελεί απόδειξη ότι ο θάνατος του Ναβάλνι διατάχθηκε από το Κρεμλίνο.

«Απ’ ό,τι γνωρίζω από τις πηγές μου, επρόκειτο για μια ειδική επιχείρηση που είχε προετοιμαστεί αρκετές ημέρες νωρίτερα με εντολή από τη Μόσχα, διότι χωρίς τη Μόσχα δεν θα ήταν δυνατόν να αποσυναρμολογηθούν οι κάμερες με τον τρόπο που το έκαναν», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...