554
Το εμπάργκο στον Πούτιν του… Μπουένος Αϊρες (για το Ουκρανικό) δεν παραγράφει τα πάρε-δώσε του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρώσους πριν από την εκλογή του – για την αμερικανική Δικαιοσύνη, τουλάχιστον | REUTERS/Marcos Brindicci

«Ρώσοι και Τραμπ»: Ο δικηγόρος κελάηδησε και ο πρόεδρος… τιτίβισε

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 20:08
Το εμπάργκο στον Πούτιν του… Μπουένος Αϊρες (για το Ουκρανικό) δεν παραγράφει τα πάρε-δώσε του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρώσους πριν από την εκλογή του – για την αμερικανική Δικαιοσύνη, τουλάχιστον
|REUTERS/Marcos Brindicci

«Ρώσοι και Τραμπ»: Ο δικηγόρος κελάηδησε και ο πρόεδρος… τιτίβισε

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 20:08

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τις επιχειρηματικές συναλλαγές που είχε με τη Ρωσία προτού γίνει πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας και πάλι τις σχετικές έρευνες περί ανάμειξης των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές του 2016 «κυνήγι μαγισσών».

Την περασμένη Πέμπτη ο (βασικός) πρώην δικηγόρος του παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με μία συμφωνία κτηματομεσιτικού χαρακτήρα που σχεδίαζε ο Τραμπ στη Μόσχα.

Και αμέσως, με τη μέθοδο των tweets, ο Τραμπ δήλωσε ότι εκείνες οι εμπορικές συμφωνίες ήταν «πολύ νόμιμες», ότι δεν ξόδεψε σεντ («μηδενικό χρήμα») και ότι τελικά εγκατέλειψε την επένδυση που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει.

Πάντως στις ΗΠΑ η υπόθεση «αμερικανικές εκλογές 2016 και ρωσικός δάκτυλος» εξακολουθεί να διερευνάται – συνακολούθως και ο ενδεχόμενος ρόλος (δόλος) του νυν αμερικανού προέδρου. Προσώρας όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξύφανση σκευωρίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και του Κρεμλίνου – και έτσι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει τις διαμαρτυρίες.

Τα προεδρικά τιτιβίσματα

Η αποστολή των μηνυμάτων στο Twitter ακολούθησε την αποκάλυψη του δικηγόρου Μάικλ Κόεν ότι σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στη Ρωσία, πριν από την εκλογή του, ο ίδιος είπε ψέματα στο Κογκρέσο. (Η υπόθεση αφορά τη -ματαιωθείσα, τελικά- ανέγερση ενός ουρανοξύστη στη Μόσχα.)

Ο Κόεν παραδέχθηκε ότι οι σχετικές εμπορικές επαφές Τραμπ – Ρώσων ήταν εν εξελίξει το 2016, δηλαδή την εκλογική χρονιά, και ότι δεν είχε πει την αλήθεια καταθέτοντας στο Κογκρέσο.

Στα μηνύματά του ο πρόεδρος Τραμπ είναι ειρωνικός και χλευαστικός απέναντι στον Κόεν τον οποίο αποκαλεί «έναν αδύναμο άνθρωπο και όχι ένα πολύ έξυπνο άτομο». Υποστηρίζει ότι όλος ο κόσμος ήξερε για τις μπίζνες του, τι ίσχυε και τι όχι, ότι δεν έκρυψε ποτέ τίποτα και ότι ο Κόεν επινόησε αυτή τη «διορθωτική» κατάθεσή του για να διαπραγματευτεί «μια πολύ μικρότερη ποινή φυλάκισης» (ο Κόεν έχει ήδη παραδεχθεί στο δικαστήριο την ενοχή του για φοροδιαφυγή, απάτη, κ.ά.).

Ο ρόλος του Κόεν

Μανχάταν, 29 Νοεμβρίου: ο Μάικλ Κόεν έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου παραδέχθηκε την ενοχή του για μεγάλα αδικήματα (φοροδιαφυγή, απάτη, κ.ά.)[REUTERS/Andrew Kelly]
Ο Κόεν -ένας τύπος που κάποτε είπε ότι… «θα φάει μια σφαίρα για τον πρόεδρο»- ήταν περιφερειακή φιγούρα στις έρευνες του Ρόμπερτ Μόλερ για το θέμα της σκευωρίας. Οι βασικοί στόχοι του ήταν άλλα πρόσωπα της εκστρατείας Τραμπ, στα οποία άσκησε ποινικές διώξεις. Αντικείμενο της έρευνας Μόλερ είναι το κατά πόσον ρώσοι πράκτορες επιδίωξαν την υπονόμευση της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και αν η ομάδα του Tραμπ έπαιξε κάποιο ρόλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέβαλε γραπτώς τις θέσεις του στον Μόλερ. Το ΒΒC αναφέρει –βασιζόμενο στον ανταποκριτή του στην Ουάσινγκτον- ότι θεωρείται βέβαιον ότι η κατάθεσή του θα διασταυρωθεί με την τελευταία, «διορθωτική» μαρτυρία του Κόεν και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικό ή και νομικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο.

«Υπονομεύονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία»

H διενεργούμενη έρευνα περί συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας ενδεχομένως υπονομεύει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, δήλωσε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Η κ. Σάντερς αποσυσχέτισε αυτήν την ιστορία από το αμερικανικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο G20 και αφορά το Ουκρανικό: «Ο λόγος για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Τραμπ – Πούτιν είναι η Ουκρανία».

Η Σάντερς απαξίωσε την έρευνα Μόλερ, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη ενός ρωσικού κυνηγιού μαγισσών» και επαναλαμβάνοντας ότι «υπονομεύει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...