369
Το αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας | Reuters

Τι συνέβη τελικά στο αεροπλάνο της Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 17:59
Το αεροσκάφος που μετέφερε την Καγκελάριο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας
|Reuters

Τι συνέβη τελικά στο αεροπλάνο της Ανγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 17:59

«Λαχτάρησε» η γερμανίδα Καγκελάριος το βράδυ της Πέμπτης όταν στο αεροσκάφος «Κόνραντ Αντενάουερ» (Airbus 340-300) που μετέφερε την ίδια και τον αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο στο Μπουένος Άιρες, την ώρα που πετούσε πάνω από το Άμστερνταμ, τέθηκαν εκτός λειτουργίας τόσο το βασικό όσο και το εφεδρικό σύστημα ασυρμάτου με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Κολωνία.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Γενς Φλόσντορφ, διέψευσε με τον πιο επίσημο τρόπο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια και τόνισε κατ΄επανάληψη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σαμποτάζ ή εγκληματική ενέργεια, ενώ προέβη και στην αποκάλυψη της αιτίας της βλάβης.

«Το πρόβλημα προκλήθηκε από βλάβη στον ηλεκτρονικό διανομέα, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε και το πρόβλημα στην λειτουργία του ασυρμάτου», τόνισε ο κ. Φλόσντορφ, προσθέτοντας πως επελέγη το συγκεκριμένο αεροδρόμιο καθώς εκεί σταθμεύει το τμήμα της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο οποίο ανήκουν τα κυβερνητικά αεροσκάφη.

«Η συγκεκριμένη βλάβη παρουσιάζεται για πρώτη φορά και για αυτό η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρία αλλά και με εμπορικές αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο αεροσκάφους», έσπευσε να τονίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η καγκελάριος δεν χρησιμοποίησε το εφεδρικό αεροσκάφος προκειμένου να μεταβεί στον προορισμό της, ο εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξήγησε ότι το δεύτερο αεροσκάφος ίδιου τύπου, το «Τέοντορ Χόις», βρισκόταν στο Βερολίνο κατά την απογείωση της κ. Μέρκελ, το πρωτόκολλο ωστόσο προβλέπει ότι παραμένει σε ετοιμότητα μόνο μέχρις ότου δοθεί το «ΟΚ» από το πρώτο αεροσκάφος. Η βλάβη παρουσιάστηκε, όπως είπε, αρκετή ώρα αργότερα.

Επιπλέον, για την πτήση προς την Κολωνία και κατόπιν στο Μπουένος Άιρες το πλήρωμα θα έπρεπε να υπερβεί το όριο διάρκειας πτήσης, το οποίο, όπως τόνισε, έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας «και όχι με εργασιακά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, έχει ήδη αναχωρήσει για το Μπουένος Άιρες το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος για την επιστροφή της καγκελαρίου, η οποία έχει ήδη μεταβεί στην Αργεντινή με εμπορική πτήση της ισπανικής Iberia, από την Μαδρίτη, όπου έφθασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με μικρό αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, λόγω της αναποδιάς αυτής στο πρόγραμμα της Μέρκελ, η καγκελάριος δεν θα προλάβει να συναντηθεί ούτε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ούτε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...