509
Η παιδική ζωγραφιά που διέλυσε την οικογένια Μοσχαλιόφ | web

Ρωσία: Η ζωγραφιά που διέλυσε μια οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 22:11
Η παιδική ζωγραφιά που διέλυσε την οικογένια Μοσχαλιόφ
|web

Ρωσία: Η ζωγραφιά που διέλυσε μια οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 22:11

Η Repubblica έγραψε σε δύο άρθρα της (εδώ και εδώ) την ιστορία των δύο μελών της οικογενείας Μοσχαλιόφ, από την περιοχή Εφραίμοφ, του πατέρα Αλεξέι και της 13χρονης κόρης του Μάσα. Η μικρή οδηγείται σε ορφανοτροφείο και ο άνδρας είναι πλέον φυγάς, αφού προηγουμένως καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση. Τα παθήματά τους οφείλονται στη μάλλον αναμενόμενη δίωξη που άσκησε στον Αλεξέι η Ρωσία επειδή βρήκε δημοσιεύσεις του στα σόσιαλ μίντια κατά του πολέμου αλλά και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δοκιμασία τους ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η δασκάλα του σχολείου όπου φοιτούσε η Μάσα ζήτησε από τους μαθητές της έκτης τάξης να σχεδιάσουν μια ζωγραφιά για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα που μάχονται στα ουκρανικά πεδία. Η Μάσα ζωγράφισε δύο σημαίες, μία ρωσική και μία ουκρανική. Από τη ρωσική πλευρά του σχεδίου της έφευγαν βόμβες που στόχευαν μια μάνα και ένα κοριτσάκι στην ουκρανική πλευρά. Στη σημαία της Ουκρανίας είχε γράψει το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία».

Μετά το σούσουρο που δημιουργήθηκε στην τάξη, η δασκάλα ειδοποίησε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί πήραν τον Αλεξέι στο τμήμα για ανάκριση. Επέμειναν στις αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια, όπου αλίευσαν ποστ υπέρ της Ουκρανίας και χλευαστικές καρικατούρες του Πούτιν. Τον κατηγόρησαν για «εξευτελισμό του στρατεύματος» και του επέβαλαν πρόστιμο. Ο Αλεξέι υπέθεσε ότι η υπόθεση έκλεισε. Λάθεψε.

Ο Αλεξέι Μοσχαλιόφ στο δικαστήριο, στις 27 Μαρτίου – την επομένη κατάφερε να δραπετεύσει (SOTA/Handout via REUTERS)

Την επομένη έλαβε ένα τηλεφώνημα: «Αλεξέι Βλαντιμίροβιτς, την κόρη σου την πήρε η FSB». Οταν έφτασε στο τοπικό γραφείο της διαδόχου της Κα Γκε Μπε, ο Αλεξέι κρατήθηκε επί ώρες. Και μίαν ωραία πρωία, στις 30 του περασμένου Δεκεμβρίου, οι πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι του. Το έψαξαν και άρπαξαν τα πάντα, από λεφτά, όπως έγραψαν οι Ιταλοί, μέχρι και υπολογιστές. Κατέσχεσαν και ένα σχέδιο με την επιγραφή «Δόξα στην Ουκρανία». Στα κρατητήρια της FSB ο Αλεξέι ανακρίθηκε σκληρά και ξυλοκοπήθηκε. Την 1η Μαρτίου ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η Μάσα κλείστηκε σε κέντρο αποκατάστασης ανηλίκων. Από τότε ο άνδρας αυτός δεν έχει δει το παιδί του.

Ο πατέρας δικάστηκε και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση. Ωστόσο, αναμένοντας τη σίγουρη καταδίκη του, την προηγουμένη της ετυμηγορίας κατάφερε να δραπετεύσει. Και πλέον θεωρείται φυγάς. Η βραβευθείσα το 2022 με το Νομπέλ Ειρήνης αντικαθεστωτική ΜΚΟ Memorial (ξένοι πράκτορες, κατά το Κρεμλίνο) τον ανακήρυξε «πολιτικό κρατούμενο σε κατάσταση φυγής». Λίγο πριν από την καταδίκη του πατέρα της, η Μάσα ζωγράφισε μια καρδιά και μέσα της έγραψε: «Μπαμπά, είσαι ο ήρωάς μου».

Το σχέδιο της Μάσα με την αφιέρωση στον πατέρα της: «Είσαι ο ήρωάς μου» (web)

Στις 6 Απριλίου, ένα άλλο δικαστήριο θα αποφασίσει για την ανάκληση της γονικής φροντίδας του Αλεξέι. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για να πει τι θα συμβεί: η Μάσα θα καταλήξει σε ορφανοτροφείο, αφού και η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία όταν το κορίτσι ήταν τριών ετών. Ετσι, καταστράφηκε μια ευτυχισμένη οικογένεια μέσα σε έναν χρόνο, σχολίασε η Repubblica. Από μια ζωγραφιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...