501
Το ζεύγος Τραμπ σε εκπομπή της Οπρα Γουίνφρι το 1988, δύο χρόνια πριν το FBI ξεκινήσει να ερευνά την Ιβάνα | Paul Natkin/Getty Images

Γιατί το FBI έκανε έρευνα για την Ιβάνα, την τότε κυρία Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 15:10
Το ζεύγος Τραμπ σε εκπομπή της Οπρα Γουίνφρι το 1988, δύο χρόνια πριν το FBI ξεκινήσει να ερευνά την Ιβάνα
|Paul Natkin/Getty Images

Γιατί το FBI έκανε έρευνα για την Ιβάνα, την τότε κυρία Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 15:10

Τα νομικά προβλήματα και οι επιχειρηματικές σκιές δεν έχουν τελειωμό για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πρώτη δίωξη από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, για την υπόθεση δωροδοκίας της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

Παράλληλα, εκκρεμούν άλλες δύο πιθανές διώξεις εναντίον του – μία από την Εισαγγελία της Βιρτζίνια, για απόπειρα επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Πολιτεία, και μία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον ρόλο του στην απόπειρα εξέγερσης των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2020.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα μαρτυριών και αποκαλύψεων για τις σκιώδεις ενέργειές του πρώην προέδρου, ένα «φάντασμα» από το παρελθόν του επανέρχεται στην επικαιρότητα. Η πρώην σύζυγος του Τραμπ, Ιβάνα, έχασε τη ζωή της σε ατύχημα το περασμένο καλοκαίρι, όταν γλίστρησε από τις σκάλες του σπιτιού της στην Νέα Υόρκη.

Μια νέα αποκάλυψη, όμως, έρχεται να στοιχειώσει το κοσμικό προφίλ της πρώην σκιέρ και μοντέλου από την Τσεχοσλοβακία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των λονδρέζικων Times, η Ιβάνα ήταν στόχος έρευνας του FBI στη δεκαετία του 1990. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας, που κυκλοφόρησαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Έγγραφα που έχουν διαβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, υποδηλώνουν μια εντατική έρευνα στη δεκαετία του 1990 για την πρώην κα. Τραμπ, αλλά δεν αποκαλύπτουν τις αρχικές υποψίες που προκάλεσαν την έρευνα. Οι 190 σελίδες των εγγράφων του FBI αποτελούν μέρος ενός αρχείου για την Ιβάνα, που εκτείνεται σε σχεδόν 900 σελίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων πρόκειται να βγουν στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα.

Εχοντας ληφθεί κατόπιν αιτήματος του πρακτορείου Bloomberg, με χρήση της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης, τα έγγραφα δείχνουν ότι το FBI «σύστησε την εκκίνηση μιας προκαταρκτικής έρευνας για την Ιβάνα Τραμπ» με βάση πληροφορίες από εμπιστευτική πηγή το 1989.

Ένα έγγραφο από το 1990, υποδεικνύει ότι το FBI ερευνούσε έναν άνδρα που είχε δεσμούς με την τσεχοσλοβακική υπηρεσία πληροφοριών, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε κάποια σχέση με την Ιβάνα. Ο άνδρας αναφέρεται ως «ηγετικό μέλος της τσεχοσλοβακικής καλλιτεχνικής/πνευματικής κοινότητας» που μερικές φορές κανόνιζε ψεύτικους γάμους και «επικερδείς σχέσεις».

Ο συγκεκριμένος άνδρας προσήχθη από την ομοσπονδιακή υπηρεσία για ανάκριση, αλλά οι πληροφορίες της «συνέντευξης» έχουν αφαιρεθεί από το έγγραφο που διέρρευσε. «Είναι άγνωστο αν οι ισχυρισμοί προέρχονται από ζήλια για τον πλούτο και τη φήμη της», αναφέρει ένα από τα συγκεκριμένα έγγραφα που έλαβε το Bloomberg. Το περιεχόμενο των «ισχυρισμών» του τσεχοσλοβάκου πράκτορα για την Ιβάνα, ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ.

Η Ιβάνα Μαρί Ζελνίτσκοβα γεννήθηκε στο Ζλιν, που τώρα ανήκει στη Δημοκρατία της Τσεχίας, αλλά τότε ήταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, και κατάφερε να ταξιδέψει έξω από τη χώρα όντας επαγγελματίας σκιέρ. Τελικά παντρεύτηκε τον Αλφρεντ Γουίνκλμαϊρ, έναν αυστριακό φίλο της και εκπαιδευτή σκι, αποκτώντας έτσι την αυστριακή υπηκοότητα.

Τον χώρισε και μετακόμισε στον Καναδά, πριν ζήσει στις ΗΠΑ, όπου γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια εκδήλωση μόντελινγκ το 1976. Παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο και απέκτησαν τρία παιδιά, πριν χωρίσουν το 1990. Η Ιβάνα έχασε τη ζωή της το καλοκαίρι του 2022, μετά από πτώση στις σκάλες του σπιτιού της, σε ηλικία 73 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...