509
Κατεστραμμένα ρωσικά οπλικά συστήματα. Τα νέα όπλα των Ουκρανών, όπως ο αμερικανικός εκτοξευτής ρουκετών HIMARS, κάνουν τη διαφορά στο πεδίο. Το Κρεμλίνο χρειάζεται νέα όπλα... (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Edgar Su

Ρωσία: Επιστροφή στο μοντέλο ΕΣΣΔ για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 21:58
Κατεστραμμένα ρωσικά οπλικά συστήματα. Τα νέα όπλα των Ουκρανών, όπως ο αμερικανικός εκτοξευτής ρουκετών HIMARS, κάνουν τη διαφορά στο πεδίο. Το Κρεμλίνο χρειάζεται νέα όπλα... (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Edgar Su

Ρωσία: Επιστροφή στο μοντέλο ΕΣΣΔ για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 21:58

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Λισιτσάνσκ, μία πόλη-κλειδί στα ανατολικά της Ουκρανίας και ετοιμάζεται για να διεκδικήσει ολόκληρη την περιοχή του Ντομπας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Στην άλλη πλευρά, οι ουκρανικές δυνάμεις αποδεκατισμένες και εξαντλημένες, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Είναι όμως τόσο καλά τα πράγματα για τους Ρώσους; Οχι ακριβώς, σύμφωνα με την  βρετανική Telegraph.

Το μισό Ντονέτσκ ελέγχεται από δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιώτες, που πολεμούν μέχρι τελευταίας ρανίδας. Στις σφοδρές μάχες σκοτώνονταν καθημερινά εκατοντάδες Ουκρανοί, αλλά το ίδιο συνέβαινε και στη ρωσική πλευρά και είναι ένας από τους λόγους που το ρωσικό επιτελείο διέταξε μία σύντομη ανάπαυλα.

Δυτικός αξιωματούχος ισχυρίζεται στην Telegraph ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» θέματα με χαμηλά αποθέματα πυρομαχικών και χαμηλό ηθικό, ενώ τα νέα όπλα των Ουκρανών, όπως το HIMARS από τις ΗΠΑ, «αρχίζουν και κάνουν τη διαφορά στο πεδίο για την Ουκρανία», σύμφωνα με την Guardian.

Μπορεί στο πεδίο των μαχών η κατάσταση να μην είναι ξεκάθαρη, όμως στο θέμα της οικονομίας είναι δεδομένο ότι η Ρωσία χάνει το παιχνίδι, σημειώνει η Telegraph. Η ΕΕ και άλλες χώρες μειώνουν την προμήθειά τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Μόσχα, κάτι που επιφέρει σοβαρά προβλήματα καθώς ο πολύ ακριβός πόλεμος, σε συνδυασμό με τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις, αδειάζει τα ταμεία του Κρεμλίνου.

Η Δούμα εξετάζει δύο νομοσχέδια, που γυρίζουν τη Ρωσία δεκαετίες πίσω, στην εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.

Το πρώτο δίνει στην κυβέρνηση τη δύναμη να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στην πολεμική μηχανή. Οι αρχές θα μπορούν να διατάξουν τα εργοστάσια να υπογράψουν κρατικές συμβάσεις και να ανακατευθύνουν την παραγωγή για να καλύψουν ανάγκες του πολέμου -οχήματα, εξοπλισμό, πυρομαχικά και άλλα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο προτείνει αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, δίνοντας το δικαίωμα στην πολιτεία να ελέγχει το εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε έξτρα βάρδιες, νυχτερινή εργασία, Σαββατοκύριακα κλπ για να καλύψουν τις ανάγκες.

Μέχρι τώρα, το Κρεμλίνο δεν είχε λάβει τέτοια δρακόντεια μέτρα γιατί έβαζε στα ταμεία δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα από τη Δύση για την αγορά ενέργειας.

Αλλά αυτό αλλάζει, και η Μόσχα ετοιμάζεται για τα χειρότερα που έρχονται, είπε στους Financial Times ο Ελιν Ρικόβα, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας.

Επίσης, το Κρεμλίνο μόλις ανακοίνωσε περικοπές 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προετοιμαζόμενο για μεγάλη ύφεση.

Λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Πούτιν, αναγκάστηκε να διατάξει τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει την επιδιόρθωση των ρωσικών τανκς, κάτι που καταδεικνύει ότι έχει ξεμείνει από βασικό εξοπλισμό και υλικά που χρειάζεται για να πολεμήσει, σύμφωνα πάντα με την Telegraph.

Οπως παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γιούρι Μπορίσοφ, τα δύο νομοσχέδια «αφορούν τη μεγάλη επιβάρυνση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας και την ανάγκη να επιδιορθωθούν τα όπλα και να διασφαλιστούν οι προμήθειες υλικών».

Είναι η πρώτη φορά, ουσιαστικά, που ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται δημοσίως ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν καταφέρει πλήγμα στην οικονομία.

Η Telegraph θεωρεί ότι η κίνηση του Πούτιν να αναλάβει τον έλεγχο της βιομηχανίας καταδεικνύει το μέγεθος της «απόγνωσης» και «ταπείνωσης» της Ρωσίας, που την γυρίζει στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης και πλέον η χώρα, από διεθνής υπερδύναμη έχει καταντήσει διεθνής παρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...