766
| CreativeProtagon

Πεκίνο-Μόσχα: Η τελευταία φάση ενός μεγάλου έρωτα;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 21:20
|CreativeProtagon

Πεκίνο-Μόσχα: Η τελευταία φάση ενός μεγάλου έρωτα;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 21:20

Oταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία δήλωσαν ότι η φιλία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δεν έχει όρια.

Ωστόσο, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται, έχει καταστεί σαφές ότι για τον Σι οι πολιτικές ισορροπίες είναι σημαντικότερες οποιασδήποτε «αδελφοσύνης» με τον Πούτιν, σύμφωνα με τους Times. Η Κίνα μπορεί να κατηγόρησε την «επέκταση του ΝΑΤΟ» για τον πόλεμο, αλλά φροντίζει επίσης να μην παρασυρθεί στη σύγκρουση, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως κυρίαρχα κράτη λίγο πριν εξαπολύσει την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος. Ούτε έχει αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία.

Η επιφυλακτική προσέγγιση του Σι στις σχέσεις με τη Ρωσία ενόσω είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από το 1945, υπογραμμίστηκε το τελευταίο διάστημα από τις αναφορές ότι απέρριψε πρόσκληση να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ιαπωνική εφημερίδα ανέφεραν ότι το ταξίδι απορρίφθηκε από φόβο ότι θα επιδείνωνε άσκοπα τις σχέσεις με τη Δύση. Ο Σι έχει πραγματοποιήσει μόνο ένα ταξίδι εκτός της ηπειρωτικής Κίνας μετά την πανδημία, και αυτό ήταν στο Χονγκ Κονγκ, στις αρχές του Ιουλίου. Αγωνίζεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο αναμένεται να επιδιώξει μια τρίτη θητεία, έγραψε η «Γιομιούρι Σιμπούν».

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η πρόσκληση προς τον κινέζο πρόεδρο εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο η επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά την άρση των περιορισμών της Covid στην Κίνα. Εκπρόσωπος του Πεκίνου μίλησε με κατηγορηματικό και ενθουσιώδη τρόπο για τη σχέση της Μόσχας με το Πεκίνο, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ιαπωνικό δημοσίευμα.

Αντίρροπες τάσεις

Αναλυτές λένε ότι ενώ τις δύο χώρες ενώνει το αντιαμερικανικό συναίσθημα, το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να αναλάβει κινδύνους για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Μόσχας, ούτε να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον εναντίον τις Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έβαλαν τον περασμένο μήνα πέντε κινεζικές εταιρείες σε μαύρη λίστα εξαγωγών επειδή φέρονται να παρείχαν υποστήριξη στον ρωσικό στρατό. Δεν ήταν σαφές ποια υποστήριξη είχαν παράσχει, αλλά ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε καμία προσπάθεια του Πεκίνου να βοηθήσει τη Μόσχα.

«Η Κίνα βρίσκεται σε επισφαλή διπλωματική θέση. Δεν θέλει να φανεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η σχέση της με τη Ρωσία είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ειδικός σε θέματα Ασίας στο think tank Κάρνεγκι.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία έχουν πέσει κατακόρυφα από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, μια ακόμη ένδειξη ότι οι κινεζικές εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές. Ωστόσο, ενώ η υποστήριξη της Κίνας προς τον Πούτιν δεν είναι και τόσο ενθουσιώδης, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «πετάξει τη Ρωσία από το τρένο» εισάγοντας τις δικές του κυρώσεις ή επικρίνοντας άμεσα την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό, λένε οι αναλυτές, οφείλεται στην εκτίμηση ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την Ταϊβάν, την οποία η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

«Η Δύση απλώς θα καρπωνόταν τις παραχωρήσεις της Κίνας, οπότε η άποψη του Πεκίνου είναι: “Γιατί να καταστρέψουμε τη συνεργασία με τη Ρωσία;”. Από την άλλη, βέβαια, οι μανδαρίνοι του ΚΚΚ σκέφτονται πως “πρέπει να είμαστε ηλίθιοι για να παραβιάσουμε τις κόκκινες γραμμές της Αμερικής”. Αυτή είναι μια αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση» σχολίασε ο Γκαμπούεφ.

Πετρέλαιο με έκπτωση

Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η εισβολή του Πούτιν υπογράμμισε τον ρόλο της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου στη σχέση μεταξύ των δύο εθνών. Ενώ η Κίνα είναι επιφυλακτική ως προς την υποστήριξη της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αρπάξει το πετρέλαιο που η Ρωσία αναγκάστηκε να πουλήσει με έκπτωση, αφού πρώτα έκοψε τις γέφυρές της με τη Δύση.

«Οταν όταν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη – το ερώτημα είναι το πότε και όχι το αν- η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών ενεργειακών πόρων. Η Ρωσία δεν έχει και πουθενά αλλού να πουλήσει», ανέφερε ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Κάρνεγκι.

«Η Κίνα θα χρησιμοποιεί τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα», σχολίασε από την πλευρά του ο Ντάνιελ Τράισμαν, ειδικός της ιστοσελίδας Foreign Affairs σε θέματα Ρωσίας και πρόσθεσε: «Οπως είπε κάποτε κάποιος, οι ισχυροί κάνουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν ό,τι πρέπει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...