297
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν χάνει ευκαιρία να πανηγυρίσει δημοσίως τις συλλήψεις των εγκληματιών: εδώ στο ρωμαϊκό κρησφύγετο της συμμορίας Καζαμόνικα στις 25 Ιανουαρίου | EPA / MAXIM PERCOSSI

«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» για τους γκάνγκστερ όλης της υφηλίου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:11
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν χάνει ευκαιρία να πανηγυρίσει δημοσίως τις συλλήψεις των εγκληματιών: εδώ στο ρωμαϊκό κρησφύγετο της συμμορίας Καζαμόνικα στις 25 Ιανουαρίου
|EPA / MAXIM PERCOSSI

«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» για τους γκάνγκστερ όλης της υφηλίου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:11

Κάθε εγκληματίας έχει, ως γνωστόν, την ειδίκευσή του. Στην Ιταλία η ιστορικές εξειδικεύσεις του υποκόσμου ήταν: για την Κόζα Νόστρα οι εκβιασμοί, τα ναρκωτικά και οι φόνοι, για την Καμόρα η πορνεία και οι φόνοι – και, κατόπιν, για την Ντράγκετα όλα τα προηγούμενα και, φυσικά, οι φόνοι.

Αυτές οι παραδοσιακές εγκληματικές οργανώσεις δεν εξαφανίστηκαν, αλλά η παγκοσμιοποίηση γέννησε καινούργιο υπόκοσμο στις μεγάλες ιταλικές πόλεις. Ετσι εμφανίστηκαν στη Ρώμη οι νιγηριανοί σωματέμποροι, οι γεωργιανοί διαρρήκτες, οι κινέζοι λαθρέμποροι.

Δικαστικοί κύκλοι λένε ότι η Ρώμη φιλοξενεί πια τον «ΟΗΕ του εγκλήματος» και ότι πρόκειται για κατάσταση που αναγκαστικώς αποδέχονται οι γηγενείς μαφιόζοι: «Καλύτερα ας συμβιβαστούμε, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε» σκέφτονται και πράττουν αναλόγως.

Με αυτόν τον ατιμωτικό αλλά επιχειρηματικά συμφέροντα τρόπο το πάλαι ποτέ κραταιό «ονόρε» βάζει νερό στο παλιό κρασί του – και όχι επειδή σνομπάρει τον ρατσισμό.

Οι Νιγηριανοί χρησιμοποιούν πρωτόγονα μέσα, το βουντού και τις βασκανίες, για να τρομάζουν τις γυναίκες που εκμεταλλεύονται, οι Ανατολικοευρωπαίοι κρατούν τις γυναίκες σε κατάσταση δουλείας, αλλά οι Λατινοαμερικανοί και οι Κινέζοι, πιο γαλαντόμοι, μοιράζονται με τις γυναίκες τα κέρδη από τις παράνομες μπίζνες.

Κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, οι Κινέζοι πωλούν λαθραία και πλαστά ενδύματα και κάθε λογής κλεψίτυπα προϊόντα, οι Ρουμάνοι ληστεύουν ή κάνουν τα θελήματα άλλων συμμοριτών, Αλβανών, Ούγγρων και Λατινοαμερικάνων. Τις διαρρήξεις έχουν καπαρώσει οι Γεωργιανοί, οι Φιλιππινέζοι πωλούν χάπια μεθαμφεταμίνης.

Στη Ρώμη το τρίπτυχο των εντοπίων «ονοράτι» χρησιμοποιεί όλους τους ξένους για το λιανεμπόριο ναρκωτικών, κρατώντας τα ηνία στο χονδρεμπόριο. Τα κέρδη τα ξεπλένει στην κτηματαγορά, στην εστίαση, στο νόμιμο εμπόριο ενδυμάτων και αυτοκινήτων.

Τελευταίες επιτυχίες των καραμπινιέρων και της οικονομικής αστυνομίας στην Αιωνία Πόλη είναι η σύλληψη μελών της τοπικής συμμορίας Καζαμόνικα, για ναρκωτικά και εκβιασμούς, και μιας ομάδας ληστών τραπεζών. Ενας πρώην αστυνομικός ήταν στο κόλπο, όπως ανακοινώθηκε

Σχετικό ρεπορτάζ και από τους λονδρέζικους Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...