684
Η νέα έρευνα δείχνει ότι έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο του βάρους μας από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε | Shutterstock

Οι λεπτοί άνθρωποι είναι λεπτοί… χάρη στα γονίδιά τους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 18:20
Η νέα έρευνα δείχνει ότι έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο του βάρους μας από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε
|Shutterstock

Οι λεπτοί άνθρωποι είναι λεπτοί… χάρη στα γονίδιά τους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 18:20

Μια πρωτοποριακή μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία επικεντρώθηκε σε υγιείς ενήλικες με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της κληρονομικότητας στο βάρος και στον όγκο του σώματος είναι μεγαλύτερες από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν, γράφει η βρετανική Telegraph.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βοηθούν να εξηγηθεί η σημαντική διακύμανση του βάρους που παρατηρείται ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο ίδιο περιβάλλον με διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας και καθιστική ζωή, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.622 εθελοντές λεπτούς και υγιείς με ΔΜΣ όχι μικρότερο των 18. Από δείγματα σάλιου, πραγματοποίησαν ανάλυση του DNA που αποκάλυψε παλαιότερα άγνωστες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος οι οποίες σχετίζονται με υγιές μικρό σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης, ότι περίπου τα τρία τέταρτα των συγκεκριμένων εθελοντών προέρχονταν από οικογένειες με λεπτά μέλη.

Η σύγκριση με 1.985 εθελοντές σοβαρά παχύσαρκους έδειξε ότι εκείνοι είχαν πρόσθετα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τον χαμηλό έλεγχο βάρους, εύρημα που δείχνει ότι ο γενετικός τους κώδικας ήταν αρνητικά φορτωμένος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα, η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Σαντάφ Φαρούκι δήλωσε σχετικά: «Είναι εύκολο να κρίνουμε βιαστικά και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Ισως έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο του βάρους μας από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε».

Μέχρι τώρα πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει σε βάθος τη γενετική της παχυσαρκίας, αλλά λίγες έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε ανθρώπους στο άλλο άκρο της κλίμακας του ΔΜΣ.

Τα νέα ευρήματα μεταθέτουν τα αίτια του υγιούς λεπτού σώματος σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομικότητα και απομακρύνονται από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ δήλωσαν ότι τα στοιχεία της έρευνάς τους θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν γενετικούς στόχους για μελλοντικές θεραπείες με φάρμακα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

«Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι γενικά οι υγιείς άνθρωποι είναι λεπτοί επειδή είναι λιγότερο βεβαρημένοι με γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως αρέσει σε μερικούς ανθρώπους να υπαινισσόνται», πρόσθεσε ο καθηγητής Φαρούκι.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα υπέρβαροι, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ΔΜΣ από 25 έως 29, ενώ ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι παχύσαρκος, πράγμα που υποδηλώνει ΔΜΣ 30 και άνω, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας σειράς σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, παρουσιάστηκε τη στιγμή που εντείνονται οι καμπάνιες, οι οποίες προειδοποιούν το κοινό για τους κινδύνους της διατροφής υψηλής θερμιδικής αξίας.

«Είναι εύκολο να κρίνουμε βιαστικά και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα», δηλώνει ο καθηγητής Σαντάφ Φαρούκι

Ωστόσο, συμπίπτει επίσης με ένα αυξανόμενο κίνημα κατά του λεγόμενου «body shaming», της ύπουλης συμπεριφοράς που έχει στόχο το σώμα μας –κυρίως το γυναικείο- κάνοντας τους παχύσαρκους ανθρώπους να ντρέπονται για την εμφάνισή τους.

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Weight Watchers άλλαξαν το όνομά τους σε WW, μετά από αρκετές online καμπάνιες εναντίον τους με την κατηγορία του body shaming.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) συνιστά τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 600 την ημέρα, προκειμένου να χάσει κανείς βάρος μόνιμα και με ασφάλεια.

Αυτό σημαίνει κατανάλωση κατ’ ανώτατο όριο 1.900 ημερησίως για τους άνδρες και 1.400 για τις γυναίκες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι λεπτοί για διάφορους λόγους», δήλωσε ο καθηγητής Φαρούκι, «Μερικοί άνθρωποι απλά δεν ενδιαφέρονται για το φαγητό, ενώ άλλοι μπορούν να τρώνε ό, τι θέλουν χωρίς να παίρνουν βάρος».

«Αν βρούμε τα γονίδια που τους εμποδίζουν να πάρουν βάρος, ίσως μπορέσουμε να στοχεύσουμε σε αυτά τα γονίδια για να βρούμε νέες στρατηγικές απώλειας βάρους και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News