550
Οι παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ πανηγυρίζουν στο «Μπερναμπέου» της Μαδρίτης με το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες | REUTERS/Paul Hanna

Ρίβερ και Μπόκα κέρασαν ποδοσφαιρική έκσταση

Sportscaster Sportscaster 10 Δεκεμβρίου 2018, 11:37
Οι παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ πανηγυρίζουν στο «Μπερναμπέου» της Μαδρίτης με το τρόπαιο του Κόπα Λιμπερταδόρες
| REUTERS/Paul Hanna

Ρίβερ και Μπόκα κέρασαν ποδοσφαιρική έκσταση

Sportscaster Sportscaster 10 Δεκεμβρίου 2018, 11:37

Ηταν ένας τελικός «με τα όλα του». Πρωτίστως, ήταν πολύ διαφορετικός από εκείνους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο δικό μας, το ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλωτσιά έπεφτε σύννεφο. Πάνω στη φάση ή «στα μουλωχτά» (που είναι… η σπεσιαλιτέ των Αργεντινών και των Ουρουγουανών). Κάθε διεκδίκηση της μπάλας ξεχείλιζε από πάθος. Εμοιαζε με σπίθα που θα μπορούσε να τινάξει το παιχνίδι στον αέρα.

Ο πρώτος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες (Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ 2-2), στο «Μπονμπονέρα», ήταν καλύτερος σε ποιότητα, όμως η χθεσινή (Κυριακή) ρεβάνς στην εξορία του «Μπερναμπέου» ήταν η επιτομή του ποδοσφαίρου όπως το αντιλαμβάνονται οι Αργεντίνοι. Η νίκη είναι ο Παράδεισος και η ήττα, η Κόλαση. Γι’ αυτό, η ήττα… απαγορεύεται.

Στις εξέδρες υπήρχαν άνθρωποι που ξόδεψαν τις οικονομίες τους για να ακολουθήσουν τη Ρίβερ ή την Μπόκα στη Μαδρίτη. Αλλοι πούλησαν το αυτοκίνητό τους για να αγοράσουν το αεροπορικό τους εισιτήριο. Κάποιοι ζήτησαν άδεια από τον εργοδότη τους, δεν την πήραν και προτίμησαν να χάσουν τη δουλειά τους, παρά το ταξίδι. Το βάρος της υποχρέωσης απέναντι στους οπαδούς τους δεν επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές των δυο φιναλίστ να παίξουν ελεύθερα, να ρισκάρουν με ντρίμπλες και επίδειξη υψηλής τεχνικής. Το να μη δεχθούν γκολ ήταν η πρώτη προτεραιότητα.

Το ότι μπήκαν τέσσερα, οφείλεται στην εξαιρετική ατομική ποιότητα των παικτών. Το πρώτο, με το οποίο η Μπόκα προηγήθηκε στο 44′, ήταν προϊόν συνεργασίας ενός καταπληκτικού πασέρ με έναν χαρισματικό γκολτζή. Ο Νάντες τροφοδότησε με φοβερή πάσα τον Μπενεντέτο, ο οποίος, αφού «άδειασε» τον Μαϊδάνα με μια προσποίηση, με ιδανικό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των (τυπικά) γηπεδούχων.

Στο πρώτο ημίχρονο η Μπόκα «έτρωγε σίδερα». Αλλά, το δεύτερο μέρος και η παράταση ανήκουν στη Ρίβερ, που κατάφερε να ισοφαρίσει στο 69′. Ο Φερνάντες «σέρβιρε», και ο Πράτο δεν αστόχησε από κοντά: 1-1. Η αποβολή του Μπάριος με δεύτερη κίτρινη κάρτα στην αρχή της ημίωρης παράτασης (92′) αποδείχτηκε καθοριστική για την έκβαση του αγώνα. Στο 108′ ο Κιντέρο (που ήρθε από τον πάγκο) έκανε την ανατροπή για τη Ρίβερ (2-1) με ένα ασύλληπτο, φαλτσαριστό σουτ (δοκάρι και μέσα).

Αυτά που ακολούθησαν, στις καθυστερήσεις πια, δικαίωσαν τη φρενίτιδα του τελευταίου μήνα γύρω από το Superclasico. Ο Χάρα (της Μπόκα) έχασε απίθανη ευκαιρία να ισοφαρίσει, στο 120′, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί δοκάρι της Ρίβερ. Και στο 122′ ο Πίτο Μαρτίνες διαμόρφωσε το τελικό 3-1 με πλασέ σε κενή εστία, αφού ο τερματοφύλακας της Μπόκα, Αντράδα, είχε προωθηθεί στην αντίπαλη περιοχή.

Με το σφύριγμα της λήξης, στους κεντρικούς δρόμους του Μπουένος Αϊρες ξεχύθηκαν ανθρώπινα ποτάμια, με κατεύθυνση την Πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί, στον Οβελίσκο που αποτελεί ιστορικό μνημείο και σήμα κατατεθέν της αργεντίνικης πρωτεύουσας, οι φίλοι της Ρίβερ γιόρτασαν το τέταρτο Κόπα Λιμπερταδόρες της αγαπημένης τους ομάδας. Ενα τεράστιο πανό έγραφε «Δόξα», ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «ενός λεπτού σιγή για την Μπόκα που πέθανε».

Η Μπόκα έχει σηκώσει το τρόπαιο έξι φορές. Η Ιντεπεντιέντε, επτά. Μάλιστα, έσπευσε να συγχαρεί τη Ρίβερ, στα social media, που δεν επέτρεψε στην Μπόκα να την ισοφαρίσει στις κατακτήσεις. Κανένας από τους προηγούμενους θριάμβους, όμως, δεν συγκρίνεται με τον χθεσινό. Ηταν η πρώτη φορά που οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι αναμετρήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης. Κι ο πρώτος τελικός Κόπα Λιμπερταδόρες που μαγνήτισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον της Ευρώπης.

Η Αργεντινή δεν ξέρει αν θα πρέπει να νιώθει περήφανη ή ντροπιασμένη. Παρουσίασε στον Κόσμο έναν υπέροχο τελικό, τον οποίο, όμως, στάθηκε ανίκανη να διοργανώσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...