626
| CreativeProtagon/EPA

Ρέντφορντ κατά Τραμπ: μια δικτατορικού τύπου κυβέρνηση που επιτίθεται στις αξίες μας

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 16:59
|CreativeProtagon/EPA

Ρέντφορντ κατά Τραμπ: μια δικτατορικού τύπου κυβέρνηση που επιτίθεται στις αξίες μας

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 16:59

Καταιγιστικός κατά του προέδρου Τραμπ και της πολιτικής του είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος ζητά από τους συμπολίτες του να αποδοκιμάσουν τον πρόεδρο στις εκλογές που θα γίνουν σε έναν περίπου χρόνο (την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου του 2020).

Ο ηθοποιός, σε άρθρο του στο NBC News, δεν μασά τα λόγια του. Μιλά για συμπεριφορές από τον ένοικο του Λευκού Οίκου που θυμίζουν δικτατορία ή μοναρχία, αλλά και για συμπεριφορές που έχουν διαβρώσει τις αξίες που έκαναν την Αμερική παγκόσμια δύναμη.

Παραδέχεται ότι έδωσε μια ευκαιρία στον νυν πρόεδρο, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε και εξοργίστηκε. «Τώρα πλέον η μόνη ευκαιρία και ο μόνος τρόπος να ανατραπεί αυτή η πορεία που σπρώχνει τη χώρα στην καταστροφή, είναι η ψήφος στις εκλογές του 2020. Ανθρωποι ικανοί υπάρχουν και στις δύο παρατάξεις», γράφει ο Ρέντφορντ, αν και δεν αποκαλύπτει τις επιλογές του για την προεδρική εκλογή – πάντως σίγουρα όχι ο Τραμπ.

Η Αμερική είναι μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση, «την οποία πίστευα ότι δεν θα έβλεπα ποτέ στη ζωή μου», γράφει ο ηθοποιός. Μιλά ανοικτά για μια επίθεση του Τραμπ «όπως από ένα δικτάτορα, κατά όλων των αξιών αυτής της χώρας».

Οι δραματικές ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την άσκηση δίωξης και την αποπομπή του προέδρου «έκαναν σαφές ότι η ανοχή και ο σεβασμός που μοιραζόμαστε για την αλήθεια, το κράτος δικαίου που θεωρούμε ιερό και η πολύτιμη ελευθερία του λόγου, όλα αυτά απειλούνται από έναν άνθρωπο».

Ο Ρέντφορντ μιλά χωρίς περιστροφές: «Είναι ώρα να αποχωρήσει ο Τραμπ, μαζί με αυτούς στο Κογκρέσο που επέλεξαν την πίστη στο κόμμα πάνω από τον όρκο τους να τηρούν το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Είναι στο χέρι μας να γίνει αυτό, με τη δύναμη της ψήφου μας», γράφει.

Παραδέχεται ακόμη ότι, αν και ο Τραμπ δεν ήταν η επιλογή του, μετά την νίκη του «ειλικρινά σκέφτηκα ότι είναι δίκαιο να του δώσουμε μια ευκαιρία. Μαζί με πολλούς, του την έδωσα και εγώ. Σχεδόν αμέσως άρχισε να με απογοητεύει και να με ανησυχεί – και δεν νομίζω ότι είμαι μόνος σε αυτό».

Και συνεχίζει: «Με πονά να βλέπω τι γίνεται στη χώρα μου. Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπα  μια ενωμένη Αμερική να υπερασπίζει τον εαυτό της από την απειλή του φασισμού. Το ξαναείδα κατά την κρίση του Γουότεργκειτ, όταν απειλούνταν η δημοκρατία μας. Και ξανά, όταν οι τρομοκράτες αναποδογύρισαν τον κόσμο μας.

» Σε αυτές τις περιόδους κρίσης, το Κογκρέσο συσπειρωνόταν, το ίδιο και οι ηγέτες μας. Πολιτικοί και από τα δύο κόμματα ύψωναν ανάστημα για να υπερασπιστούν τις ιδρυτικές αρχές της χώρας μας και τις αξίες που μας έκαναν παγκόσμιο ηγέτη και φάρο ελπίδας για όσους αναζητούν τη δική τους ελευθερία».

Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, γράφει ο Ρέντφορντ, «είναι τόσο βαθιά ανησυχητικό ώστε αντί για Ηνωμένες να οριζόμαστε πλέον ως Διηρημένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι πολιτικοί και στις δύο παρατάξεις δεν έχουν το θεμελιώδες θάρρος να περάσουν τις διαχωριστικές γραμμές στο όνομα αυτού που είναι καλό για τους Αμερικανούς».

Σήμερα η Αμερική βρίσκεται σε ένα σημείο όπου –όπως με δισταγμό παραδέχεται και ο Ρέντφορντ – έχει πολλά να χάσει. Είναι μια κρίσιμη στιγμή και δεν συγχωρεί λάθη. Η κεκαλυμμένη μοναρχία του Τραμπ «ήταν εξουθενωτική και χαοτική, δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί πολίτες είναι απογοητευμένοι».

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών, συνεχίζει, προσπαθούν στην καθημερινότητά τους να τα βγάλουν πέρα και απογοητεύονται από το πόσο δύσκολο το κάνει αυτό η κυβέρνηση.

Και καταλήγει: «Εμειναν μόνο 11 μήνες πριν από τις εκλογές, πριν από την πραγματική μας ευκαιρία να βάλουμε το καράβι στην σωστή πορεία και να την αλλάξουμε πριν από την καταστροφή μπροστά μας.

» Ας προσπαθήσουμε ξανά να ψηφίσουμε για την αλήθεια, τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα στους αντιπροσώπους μας, άσχετα από ποια πολιτική παράταξη είμαστε. Ας γίνουμε ξανά ο ηγέτης που απεγνωσμένα χρειάζεται ο κόσμος. Ας γίνουμε ξανά απλώς… Αμερικανοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...