314
Ο Σέρπα Κάμι Ρίτα πανηγυρίζει το ρεκόρ του στο Εβερεστ | Instagram

Ρεκόρ: Νεπαλέζος Σέρπα ανέβηκε στο Εβερεστ 29 φορές

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 16:53
Ο Σέρπα Κάμι Ρίτα πανηγυρίζει το ρεκόρ του στο Εβερεστ
|Instagram

Ρεκόρ: Νεπαλέζος Σέρπα ανέβηκε στο Εβερεστ 29 φορές

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 16:53

Αναρριχήθηκε στο Εβερεστ 29 φορές – και ρεκόρ να μην ήταν, είναι οπωσδήποτε καμάρι του. Η επιτυχία αφορά έναν 54χρονο Νεπαλέζο της φυλής Σέρπα, ονόματι Κάμι Ρίτα. Ως γνωστόν, η φυλή του βγάζει τους καλύτερους οδηγούς και βοηθούς αναρριχητών στην περιοχή των Ιμαλαΐων: αυτοί ξέρουν τα μονοπάτια, αυτοί προπορεύονται, αυτοί κουβαλάνε τα μπαγκάζια των Δυτικών αθλητών και αυτοί, φυσικά, έχουν πατήσει πρώτοι απ’ όλους τη φημισμένη κορφή.

Την περασμένη Κυριακή το πρωί ο Ρίτα έσπασε το δικό του ρεκόρ, αφού πέρσι ανέβηκε δύο φορές στο βουνό. Εχει «ψωμοτύρι» τη συγκεκριμένη ανάβαση, για αυτό και κατέχει τον τίτλο «Ο άνθρωπος του Εβερεστ» όπως έγραψε η Corriere della Sera. Ο Ρίτα πάτησε την κορυφή των 8.848 μέτρων πρώτη φορά το 1994. Εννοείται ότι βιοπορίζεται από αυτήν την ασχολία, καθώς κάθε φορά που ανέβαινε το έκανε συνοδεύοντας κάποιον πελάτη του. «Για αυτούς είναι όνειρο, για εμένα όμως είναι δουλειά» έγραψε ο ίδιος στο Instagram.

Την ίδια Κυριακή, ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στο υψηλότερο βουνό του κόσμου: ο Αγγλος Κέντον Κουλ, 50 ετών, πραγματοποίησε τη 18η ανάβασή του, έτσι έσπασε και αυτός ένα ρεκόρ αφού κατέστη ο μη Νεπαλέζος «πολυνίκης» στο σπορ του Εβερεστ. «Η αλήθεια είναι», είπε ο Κουλ στα media, «ότι πολλοί Σέρπα έχουν καταφέρει περισσότερα από εμένα». Οπως ο Ρίτα, έτσι και ο Κουλ ανέβηκε στη διαδρομή που εκτείνεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής, αυτής που άνοιξαν το 1953 οι πρωτοπόροι του βουνού, ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι.

Εκτοτε το Εβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη. Το 1978 ο Ιταλός (από το Νότιο Τιρόλο) Ράιγχολντ Μέσνερ ήταν ο πρώτος που πάτησε κορυφή χωρίς να είναι εφοδιασμένος με φιάλες οξυγόνου, ενώ δύο χρόνια αργότερα επανέλαβε την επιτυχία του ανεβαίνοντας στο βουνό ολομόναχος. Σήμερα στο Εβερεστ εκατοντάδες ορειβάτες πληρώνουν περί τα 10.000 δολάρια έκαστος για την ανάβαση, με οδηγούς φυσικά, προμήθειες και φιάλες οξυγόνου. Πέρσι 600 άτομα κατάφεραν να πατήσουν την κορφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...