544
Μια 18χρονη με καταγωγή από τη Σενεγάλη στο εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού μόδας | Vogue/Paolo Roversi

Ρατσισμός στην Ιταλία: H Μέιτι Φολ Ντίμπα «δεν είναι γνήσια ιταλική ομορφιά»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 12:40
Μια 18χρονη με καταγωγή από τη Σενεγάλη στο εξώφυλλο του ιταλικού περιοδικού μόδας
|Vogue/Paolo Roversi

Ρατσισμός στην Ιταλία: H Μέιτι Φολ Ντίμπα «δεν είναι γνήσια ιταλική ομορφιά»

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 12:40

Ενα τοπικό στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, του ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος του Ματέο Σαλβίνι, προκάλεσε οργή όταν δήλωσε ότι το μαύρο μοντέλο στο εξώφυλλο της ιταλικής Vogue δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την ιταλική ομορφιά, λόγω του χρώματός της.

Η 18χρονη Μέιτι Φολ Ντίμπα γεννήθηκε στη Σενεγάλη και μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου έγινε μοντέλο και επιλέχθηκε για το εξώφυλλο της Vogue, στο τεύχος του Φεβρουαρίου, που είναι αφιερωμένο στην «ιταλική ομορφιά».

Το γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Times, προκάλεσε την οργή του Ντανιέλε Μπεσκίν, κομματικού στελέχους της Λέγκας του Βορρά στο Κιάμπο κοντά στη Βιτσέντζα, πατρίδα της Μέιτι Φολ Ντίμπα, ο οποίος σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο δήλωσε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ιταλική ομορφιά, καθώς δεν έχει λευκή επιδερμίδα.

Το εξώφυλλο της ιταλικής Vogue που προκάλεσε ρατσιστικά σχόλια

Ο Μπεσκίν διεγράφη από τη Λέγκα και ο Λούκα Ζαΐα, πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Βένετο (εξελέγη για δεύτερη φορά το 2015 με τη στήριξη του κόμματος Φόρτσα Ιταλία και του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι), δήλωσε για το μοντέλο: «Είναι 100% από το Βένετο. Δεν κάνω διακρίσεις για το πού γεννήθηκε, που έζησε ή πώς εκπαιδεύτηκε».

Ο Ακίλε Βαριάτι, από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε, ακόμη, ότι το σχόλιο του Μπεσκίν ήταν «αηδιαστικά ρατσιστικό». Και εκείνος ανταπάντησε: «Το ίδιο θα ίσχυε αν μια νεαρή Ιταλίδα ζούσε για λίγο στην Κίνα. Ακόμη και αν είχε ενσωματωθεί, θα εξακολουθούσε να είναι ιταλική ομορφιά».

Η μετανάστευση είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην Ιταλία, όπου πολλοί πιστεύουν ότι οι έγχρωμοι δεν είναι πραγματικά Ιταλοί, ακόμη και αν γεννήθηκαν εκεί. Ο ποδοσφαιριστής Μάριο Μπαλοτέλι, για παράδειγμα, γεννήθηκε στην Ιταλία από γονείς Γκανέζους και έχει στοχοποιηθεί από οπαδούς που φωνάζουν στα γήπεδα ότι δεν μπορεί ποτέ να είναι Ιταλός, παρά το γεγονός ότι παίζει με την εθνική ομάδα.

Στα αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας περιλαμβάνεται και μια επίθεση στο Παλέρμο της Σικελίας το Σαββατοκύριακο, όπου μια ομάδα νεαρών χτύπησε έναν 20χρονο με καταγωγή από τη Σενεγάλη, λέγοντάς του να «φύγει από εδώ».

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι εγκρίνει τους μετανάστες που προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες στο κατά πόσο οι μετανάστες θα μπορούσαν ποτέ να «χωρέσουν» στην ιταλική κουλτούρα.

Ο σταρ του ιταλικού ποδοσφαίρου δέχεται ρατσιστικά συνθήματα στα γήπεδα (φωτογραφία: Facebook / Mario Balotelli-official)

Εν τω μεταξύ οι ιταλοί γερουσιαστές αναμενόταν να αποφασίσουν εάν ο αμφιλεγόμενος πολιτικός θα πρέπει να δικαστεί με κατηγορίες για παράνομη κράτηση μεταναστών μακριά από τις ακτές της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο. Ο Σαλβίνι είχε αρνηθεί να επιτρέψει σε 116 άτομα, που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στην Ιταλία για περίπου μία εβδομάδα, μέχρις ότου επέλθει συμφωνία με άλλα ευρωπαϊκά έθνη για την υποδοχή τους.

Δικαστήριο στη Σικελία πρότεινε να δικαστεί για τις ενέργειές του, ενώ και μια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε τον Ιανουάριο υπέρ της άρσης της ασυλίας του ηγέτη της Λέγκας. Και τώρα αρκεί μια απλή πλειοψηφία 319 γερουσιαστών για να παραπεμφθεί σε δίκη.

«Θα πάω απόλυτα ήρεμος στη Γερουσία», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Ματέο Σαλβίνι, «Είναι προφανές ότι το αίτημα να δικαστώ θα περάσει. Ανυπομονώ να πάω στο δικαστήριο και να κοιτάξω τον δικαστή στα μάτια και να του εξηγήσω ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μου ήταν δικαίωμα και καθήκον μου, όχι έγκλημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...