403
Κινέζοι τουρίστες με μάσκες μπροστά από την Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, την Τρίτη το πρωί | Reuters

Κορονοϊός στην Ιταλία: η ψυχραιμία της Μόδας απέναντι στον πανικό της Λέγκας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:37
Κινέζοι τουρίστες με μάσκες μπροστά από την Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, την Τρίτη το πρωί
|Reuters

Κορονοϊός στην Ιταλία: η ψυχραιμία της Μόδας απέναντι στον πανικό της Λέγκας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 21:37

Ο νέος κορονοϊός έχει επεκταθεί στον κόσμο μεταφέροντας μαζί του την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, με τις κοινότητες των Κινέζων παγκοσμίως να είναι αντιμέτωπες με τον φόβο και την καχυποψία.

Στην γειτονική μας Ιταλία, οι αντιδράσεις ειναι μοιρασμένες: συνυπάρχει εξίσου ο πανικός με την ψυχραιμία, έστω και όχι σε ισόποσες δόσεις.

Στη Βενετία άγνωστοι περαστικοί έφτυσαν μια ομάδα από κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ στο Τορίνο κατηγόρησαν μια οικογένεια Ασιατών ότι δεν προφυλάχτηκε και μετέδωσε την ασθένεια.

Μητέρες στο Μιλάνο απηύθυναν έκκληση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να μένουν τα παιδιά μακριά από τους οικονομικούς μετανάστες της Ασίας και τα κινέζικα καταστήματα.

Το κερασάκι στην τούρτα του πανικού ήρθε από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.

Οι περιφερειάρχες της βόρειας Ιταλίας οι οποίοι ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι και κυβερνούν τις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μιλάνο, την Βενετία, την Τεργέστη και το Μπολτζάνο, με επιστολή τους προς τον ιταλό υπουργό υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα, ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που επέστρεψαν από την Κίνα μετά από ταξίδι.

«Δεν υπάρχει βούληση για πολιτική αντιπαράθεση, και ούτε για κάποια γκετοποίηση. Θέλουμε μόνο να δώσουμε μια απάντηση στο άγχος και την ανησυχία τόσων γονέων», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια.

Στην επιστολή, η οποία αποστέλλεται αυτή την ώρα, ζητείται να παραμείνουν εκτός σχολείου για δυο εβδομάδες οι μαθητές οι οποίοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, επέστρεψαν από την Κίνα τις τελευταίες ημέρες. «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η διάδοση του κοροναϊού σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σχολεία», γράφουν οι τέσσερις περιφερειάρχες, σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica.

Η ψυχραιμία του Επιμελητηρίου Ιταλικής Μόδας

Στον αντίποδα, το Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας στο Μιλάνο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εβδομάδας μόδας, μεταξύ 18-24 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζει την εκστρατεία «Κίνα, είμαστε μαζί σου», ως μια κίνηση αλληλεγγύης απέναντι στους κινέζους πολίτες.

Όπως τονίζει το Επιμελητήριο, οι περιορισμοί και οι ανησυχίες σχετικά με τον μεταδοτικό ιό δεν θα επηρεάσουν την εβδομάδα μόδας του Μιλάνου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κάρλο Καπάσα, «μπορεί πολλοί σχεδιαστές μόδας από την Ασία να μην καταφέρουν να παρευρεθούν, ωστόσο με την βοήθεια της τεχνολογίας θα είναι δυνατή η παρακολούθηση σε live streaming όλων των ντεφιλέ μόδας που υπάρχουν στο καλεντάρι.

Όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, κατά την Εβδομάδα Μόδας έχουν προγραμματιστεί 56 ντεφιλέ και άλλες 96 παρουσιάσεις – συνολικά 188 εκδηλώσεις, με τις περισσότερες φίρμες, όπως την Gucci και την Armani να αποδέχονται την πρόσκληση του επιμελητηρίου να συνδράμουν και να συνεισφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...