801
Παγκόσμια ντροπή για τον εθνικιστικό χαιρετισμό-αποδοχή της εισβολής στη Συρία εκ μέρους των παικτών της Εθνικής Τουρκίας | Reuters

Οταν η (γεω)πολιτική μεταφέρεται στα γήπεδα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:30
Παγκόσμια ντροπή για τον εθνικιστικό χαιρετισμό-αποδοχή της εισβολής στη Συρία εκ μέρους των παικτών της Εθνικής Τουρκίας
|Reuters

Οταν η (γεω)πολιτική μεταφέρεται στα γήπεδα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 16:30

Μπορεί το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός να μην έχει καμία σχέση με την πολιτική, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα, εθνικιστικής και ρατσιστικής φύσεως, που έλαβαν χώρα σε πολλά γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου (αλλά και στις ΗΠΑ), καταδεικνύουν πως δυστυχώς η πολιτική και η γεωπολιτική έχουν πλέον περάσει (και μολύνει) για τα καλά τα αγαπημένα αθλήματα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο.

Όλα ξεκίνησαν με τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των παικτών της Τουρκίας στα ματς με την Αλβανία και την Γαλλία, μια κίνηση που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις.

Χαιρετώντας σαν στρατιώτες, οι τούρκοι παίκτες θεώρησαν ότι αποτίουν φόρο τιμής στον τουρκικό στρατό, ο οποίος επιχειρούσε κατά των Κούρδων στα σύνορα με τη Συρία.

Για αυτό τον λόγο και η UEFA αποφάσισε να επέμβει, όπως είναι λογικό.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η πειθαρχική έρευνα για την «πιθανή προκλητική συμπεριφορά των παικτών της Τουρκίας», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επί του θέματος.

Προφανώς το θέμα είναι σοβαρότατο για την UEFA και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάλεσε σε απολογία την Τουρκία – προς το παρόν τουλάχιστον.

Χακάν Σουκούρ εναντίον Ερντογάν

Ο παλιός στράικερ της Γαλατασαράι και της Ίντερ στοχοποιήθηκε από τον τούρκο πρόεδρο (όπως και ο τούρκος NBAer Ενές Καντέρ) επειδή δεν τάχθηκε υπέρ της εισβολής στη βόρεια Συρία.

Ο Σουκούρ ήταν ξεκάθαρος στο μήνυμά του για την ένοπλη σύγκρουση στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

«Ο δικός μου είναι ένας αγώνας για δικαιοσύνη, για δημοκρατία, για ελευθερία και για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν με νοιάζει αυτό που μπορεί να χάσω, αν κερδίζει η ανθρωπότητα», ανέφερε το μήνυμα του Σουκούρ στο Twitter σχετικά με την τουρκική εισβολή.

«Δεν είναι όλοι σαν τον Χακάν Σουκούρ και τον Ενές Καντέρ», ήταν το ειρωνικό σχόλιο του Ερντογάν.

Ο Καντέρ δέχτηκε φραστική επίθεση από υποστηρικτές του Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Καντέρ, παίκτης των Μπόστον Σέλτικς και μόνιμος κάτοικος Βοστόνης πλέον, με βίντεο που ανέβασε στον εξαιρετικά ενεργό λογαριασμό του στο Τwitter, υποστηρίζει πως του επιτίθενται φραστικά υποστηρικτές του Ερντογάν.

Ο ίδιος, μαζί με τον συμπαίκτη του στους Σέλτικς, Τάκο Φολ, βρίσκεται έξω από ένα τζαμί της Βοστόνης, όταν τους την «πέφτουν» κάποιοι και τους μιλάνε τουρκικά, καθυβρίζοντάς τους.

Ο Καντέρ υποστηρίζει πως πλέον δεν μπορεί ελεύθερα να μπαίνει στο τζαμί και να προσεύχεται, κατηγορώντας γι’ αυτό τον τούρκο πρόεδρο.

Η Ιταλία ζητά να μη γίνει ο τελικός του CL στην Κωνσταντινούπολη

Μετά από όλα αυτά, ο ιταλός υπουργός Αθλητισμού Βιτσέντζο Σπανταφόρα, με επιστολή του στον σλοβένο πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητά από την UEFA να αλλάξει την έδρα του τελικού για τη φετινή διοργάνωση της Champions League.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα λάβει χώρα στις 30 Μαΐου του 2020, με το «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης να έχει επιλεγεί ως έδρα για το κρισιμότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού σε διασυλλογικό επίπεδο.

«Είναι χρέος της UEFA να καταδικάσει την επιθετική στάση απέναντι στον κουρδικό λαό. Η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας μετατρέπει την Κωνσταντινούπολη σε ένα μέρος ακατάλληλο για την διεξαγωγή του τελικού του Champions League», έγραφε η επιστολή του στον Τσέφεριν.

Συλλήψεις για τη ρατσιστική επίθεση στο ματς Βουλγαρία – Αγγλία

Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανακοίνωσαν οι αρχές της Βουλγαρίας, δύο 24ωρα μετά τα όσα έγιναν στη διάρκεια του αγώνα των προκριματικών του Euro 2020, με την εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Ακροδεξιοί οπαδοί της βαλκανικής χώρας επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα και ναζιστικούς χαιρετισμούς κατά των μαύρων διεθνών της Αγγλίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί δύο φορές ο αγώνας, στο πρώτο ημίχρονο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε απαιτήσει την παραίτηση του του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αναμένονταν εξελίξεις επί του θέματος  μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετέφερε επισήμως την θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για το περιστατικό, όπου ζητά την παραδειγματική τιμωρία της Βουλγαρίας και την άμεση παρέμβαση της UEFA.

Η κερκίδα με τους βούλγαρους ακροδεξιούς απ’ όπου ξεκίνησαν όλα

«Ο ρατσισμός που είδαμε και ακούσαμε το βράδυ της Δευτέρας ήταν αηδιαστικός και δεν έχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο. Υποστηρίζουμε το αίτημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για μία επείγουσα έρευνα, ακολουθούμενη από αυστηρές ποινές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού και κατέληξε: «Η UEFA πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα. Αυτό τη ζήτημα στο ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Το ποδόσφαιρο πρέπει να απαλλαγεί μια και καλή από το ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...