541
Τα χαμόγελα μεταξύ των κ.κ. Λιαργκόβα και Βούτση (σ.σ. κατά την επίδοση των πεπραγμενών του Γραφείου Προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο) ήταν μόνο για τις κάμερες | ΙΝΤΙΜΕnews

Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στον Λιαργκόβα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 13:10
Τα χαμόγελα μεταξύ των κ.κ. Λιαργκόβα και Βούτση (σ.σ. κατά την επίδοση των πεπραγμενών του Γραφείου Προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο) ήταν μόνο για τις κάμερες
|ΙΝΤΙΜΕnews

Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στον Λιαργκόβα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 13:10

Ο νέος «ενοχλητικός αντίπαλος» για την κυβέρνηση ακούει στο όνομα Παναγιώτης Λιαργκόβας. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του συνοντιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά και η προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας στην τριμηνιαία Εκθεση του ανεξάρτητου φορέα που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, δεν ήχησαν καλά στα αυτιά των κυβερνώντων.

Πρώτος χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έσπευσε να σημειώσει ότι οι εκτιμήσεις από τους συντάκτες της Εκθεσης είναι λανθασμένες, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης που έψεξε τον κ. Λιαργκόβα κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία χρεοκοπίας με μη έγκυρα στοιχεία για επικοινωνιακές εντυπώσεις».

Στην τακτική τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή παρουσιάζονται στοιχεία-σοκ σύμφωνα με τα οποία οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου σε πληρωμές τόκων την περίοδο 2021-2016 ανέρχονται στο αστρονομικό ύψος των 84,3 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνεται και η εφιαλτική προειδοποίηση ότι εάν δεν συμφωνηθεί μια γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που παραθέτουν οι εμπειρογνώμονες του κ. Λιαργκόβα, οι μελλοντικές πληρωμές τόκων διαμορφώνονται ως εξής:

  • € 6,5 δισ. το 2020
  • € 11 δισ. το 2021
  • € 24,5 δισ. το 2022
  • € 17,5 δισ. το 2023
  • € 13,6 δισ. το 2024
  • € 9 δισ. το 2025
  • € 8,6δισ. το 2026

Συνολικά, στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές μόνο τόκων φτάνουν στο ποσό των € 84,3 δισ.!

«Πρόκειται για λάθος», έσπευσε να διευκρινίσει μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αναδεικνύει» το θέμα με πρωτοσέλιδο δημοσιεύμα της την Τρίτη, στο οποίο υποστηρίζει ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, εκτινάσσοντας έτσι τους τόκους που καλείται να πληρώσει η χώρα, στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους συντάκτες της Εκθεσης, μόνο για τις χρονιές 2020 και 2021 οι υποχρεώσεις για τόκους της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ συνολικά, όταν το ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021) προβλέπει δαπάνες 11,8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, για τη διετία 2020-21 η απόκλιση ανάμεσα στο Μεσοπρόθεσμο και την έκθεση της Βουλής ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους μιας χρονιάς!

Οξύτερος στην κριτική του κατά του επικεφαλής του κ. Λιαργκόβα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης: «Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας», αναφέρει σε δήλωσή του και εκφράζει την έκπληξή του για τη χρήση «μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ο συντονιστής του δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο του προέδρου της Βουλής. Τον περασμένο Μάιο κατά τη δημοσιοποίηση τότε της τριμηνιαίας Έκθεσης, πηγές που πρόσκεινται στον κ. Βούτση κατηγόρησαν και πάλι τον κ. Λιαργκόβα ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι τα σωστά και ότι υιοθετεί τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...