646
|

Πώς θα πάρετε αναρρωτική άδεια λόγω νόσησης με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 13:32

Πώς θα πάρετε αναρρωτική άδεια λόγω νόσησης με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2022, 13:32

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις αναρρωτικές άδειες εργαζομένων, εξαιτίας νόσησης με Covid-19.  Σύμφωνα με αυτή, οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και  ανεμβολίαστοι, μπορούν να λάβουν πενθήμερη άδεια από την εργασία τους, αρκεί να έχουν διαγνωστεί θετικοί με rapid test το οποίο θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα. Με άλλα λόγια δεν απαιτείται η διενέργεια μοριακού τεστ για την χορήγηση της άδειας ασθενείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κοροναϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 38 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)».

Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Από τον ΕΦΚΑ πάντως διευκρινίζεται ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια,  απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.

Η ΚΥΑ -δείτε  ολόκληρη ΕΔΩ –  έχει ισχύ έως τις έως 17 Ιανουαρίου.

Οσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης τροποποιούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης ως εξής:

Αντικαθίσταται η υποχρέωση εργαστηριακού ελέγχου PCR με ανίχνευση αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός 48 ωρών. Η σχετική βεβαίωση πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορωνοϊό πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε στην ειδική πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους εκδίδεται κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 μέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5 Ιουλίου 2021 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test, παραμένουν σε ισχύ έως 180 μέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2022, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test, διαρκεί 90 μέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από δημόσια αρχή ή από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 μέρες συν 1 μέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή, μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.

Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα ελέγχουν τα πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...