511
Ακτιβιστές διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Κασόγκι | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Πώς οι Σαουδάραβες σκότωσαν τον Κασόγκι – Η ομολογία του Ριάντ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 10:39
Ακτιβιστές διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Κασόγκι
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Πώς οι Σαουδάραβες σκότωσαν τον Κασόγκι – Η ομολογία του Ριάντ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 10:39

Ετοιμη να παραδεχτεί τον θάνατο του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι είναι η Σαουδική Αραβία όσο συνεχίζεται η πίεση να δοθούν απαντήσεις για την εξαφάνιση.

Το CNN μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι το Ριάντ ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν αποτέλεσμα μιας «ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη».

Πηγή του CNN ανέφερε ότι η ανακοίνωση μπορεί να αλλάξει μέχρι τη δημοσίευσή της.

Η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του από την Τουρκία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο. Αλλη πηγή τόνισε ότι το πόρισμα πιθανώς να καταλήγει ότι η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν.

Ωστόσο, την ίδια ώρα πληροφορίες από άλλες πήγες θέλουν τον Κασόγκι να πεθαίνει κάτω από φρικτές συνθήκες και ότι οι Σαουδάραβαες φρόντισαν να εξαφανίζουν τα ίχνη είτε τεμαχίζοντας το πτώμα, είτε διαλύοντας το με οξύ.

Ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου – αλλά έκτοτε δεν βγήκε ποτέ (Reuters TV/via REUTERS)

Αγνοια για το αν αυτή θα είναι η επίσημη εκδοχή δηλώνει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τραμπ περιορίστηκε να πει ότι έχει ενημερωθεί για την πιθανότητα ανακοίνωσης, αλλά και ότι «ουδείς γνωρίζει» εάν αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Νωρίτερα τη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει ότι «ανεξέλεγκτοι δολοφόνοι» («rogue killers») ενδέχεται να ευθύνονται για τον θάνατο του Κασόγκι.

Την Τρίτη έφτασε στο Ριάντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, άλλο ένα δείγμα της (όχι και τόσο μεγάλης) πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στον στενό τους σύμμαχο για την υπόθεση του δημοσιογράφου. Ο Τραμπ σχολίασε ότι ο υπουργός μπορεί να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες αν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αποχώρησε μετά από ώρες ερευνών η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας που διενήργησε έρευνα  στο προξενείο.

Πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανέφερε αξιωματούχος.

Η έρευνα έγινε με την έγκριση των Αρχών του σουνιτικού βασιλείου και την παρουσία σαουδαράβων αξιωματούχων.

Το τι και αν θα αποδώσει για την εξάφανιση του Κασόγκι δεν είναι βέβαιο. Αν βέβαια ευσταθεί το σενάριο ότι η εξόντωση και η απομάκρυνση του πτώματος έγινε με «επαγγελματικό» τρόπο, η έρευνα πιθανόν δεν θα μας δώσει τίποτα νέο.

Κανονικά η διάσκεψη παρά τις αποχές

H διάσκεψη για επενδυτές που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία στο τέλος του μήνα θα διεξαχθεί κανονικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, παρόλο που βασικοί ομιλητές και κορυφαία στελέχη εταιριών κοινοποιούν ο ένας μετά τον άλλον την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν λόγω της υπόθεσης Κασόγκι.

Την απόσυρσή τους από τη διάσκεψη ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co, ο επικεφαλής της Uber, ο πρόεδρος της Ford Motor, καθώς και δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το CNN και το Bloomberg, που ήταν χορηγοί της διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...