346
Ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, στην τελευταία γνωστή εμφάνισή του | Reuters TV/via REUTERS

Ομάδα 15 Σαουδαράβων εμπλέκεται στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 11:32
Ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, στην τελευταία γνωστή εμφάνισή του
|Reuters TV/via REUTERS

Ομάδα 15 Σαουδαράβων εμπλέκεται στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 11:32

Με αποκαλύψεις για τον ρόλο μιας μυστηριώδους ομάδας ανδρών, που φέρονται να σχετίζονται άμεσα με το καθεστώς στο Ριάντ, επανέρχεται ο τουρκικός Τύπος στην υπόθεση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τα ίχνη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου χάθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για προσωπική του υπόθεση.

Εικάζεται από τουρκικές πηγές ότι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο έξω από το κτίριο, καθώς  οι κάμερες στην περιοχή δεν καταγράφουν την έξοδό του από το προξενείο.

Σήμερα Τετάρτη, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah γράφει ότι έχει ταυτοποιήσει 15μελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας που, όπως υποστηρίζει, εμπλέκεται στην εξαφάνιση του Κασόγκι.

Η Sabah δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των ανδρών

Πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 υπηκόους Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένων κάποιων αξιωματούχων, έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη και εισήλθαν στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Κασόγκι.

Στη συνέχεια η ομάδα αυτή έφυγε από τη χώρα, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές, γράφει η Sabah.

Η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και το έτος γεννήσεως των 15 ανδρών. Δώδεκα από αυτούς έφθασαν νωρίς την Τρίτη 2 Οκτωβρίου με βάση φωτογραφίες που ελήφθησαν στον έλεγχο διαβατηρίων, τις οποίες και δημοσίευσε η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, η μνηστή του Κασόγκι ζήτησε την Τρίτη, με άρθρο της που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, τη βοήθεια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να χυθεί φως στην υπόθεση αυτή.

«Εκλιπαρώ τον πρόεδρο Τραμπ και την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ να βοηθήσουν», γράφει η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η οποία προετοιμαζόταν να παντρευτεί με τον Κασόγκι.

Ο Σαουδάραβας ζούσε αυτοεξόριστος από το 2017 στις ΗΠΑ, αφού έπεσε στη δυσμένεια του παλατιού μετά την ανάδειξη του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε διάδοχο.

Η τουρκάλα σύντροφος του δημοσιογράφου ζητεί από τον πρίγκιπα διάδοχο να «δείξει το ίδιο επίπεδο ευαισθησίας» και να δώσει στη δημοσιότητα τα βίντεο από το προξενείο. «Παρότι αυτό το συμβάν θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πολιτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, ας μην παραβλέψουμε την άποψη της ανθρώπινης διάστασής της», πρόσθεσε η Τζενγκίζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...