316
Ιταλοί αστυνομικοί εξετάζουν τον πλήρως λειτουργικό πύραυλο που κατασχέθηκε | EPA/TINO ROMANO

Πώς (και γιατί) ιταλοί νεοφασίστες απέκτησαν πύραυλο αέρος – αέρος;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 10:00
Ιταλοί αστυνομικοί εξετάζουν τον πλήρως λειτουργικό πύραυλο που κατασχέθηκε
|EPA/TINO ROMANO

Πώς (και γιατί) ιταλοί νεοφασίστες απέκτησαν πύραυλο αέρος – αέρος;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 10:00

Ακροδεξιές ομάδες με παράνομα, βαριά οπλοστάσια έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά η εικόνα από την Ιταλία ξαφνιάζει και δημιουργεί σοβαρές απορίες.

Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μελών νεοφασιστικής ομάδας αλλά και στην κατάσχεση του οπλισμού τους. Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχε ως στόχο ιταλούς εξτρεμιστές, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό ουκρανών νεοναζιστικών ομάδων.

Polizia di Stato/Handout via REUTERS

Στην κατοχή των μελών ήταν περίπου 20 τουφέκια προηγμένης τεχνολογίας, πολλά πυρομαχικά, ναζιστικό προπαγανδιστικό υλικό αλλά και ένας γαλλικής κατασκευής πύραυλος αέρος-αέρος Matra Super 530 F.

Ο πύραυλος, που ήταν σε λειτουργική κατάσταση, ανήκει (ή μάλλον ανήκε) στον στρατό του Κατάρ και είχε κατασκευαστεί το 1980. Αν και δεν έφερε την εκρηκτική κεφαλή, αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage ενώ ήταν ενταγμένος στο παρελθόν και στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ιταλικές Αρχές συνέλαβαν τρία πρόσωπα κατά την επιχείρηση στα βόρεια της χώρας: τον Φάμπιο Ντελ Μπερτζόλο, 50 ετών, πρώην υποψήφιο με τη νεοφασιστική ομάδα Forza Nuova, τον 42χρονο Ελβετό Αλεσάντρο Μόντι και άλλον έναν Ιταλό, τον Φάμπιο Μπερνάντι, ηλικίας 51 ετών. Ολοι τους κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να πουλήσουν τον πύραυλο, σύμφωνα με πληροφορίες για 470.000 ευρώ.

«Εχουμε κάποιες ιδέες για το τι θα μπορούσαν να κάνουν με το κατασχεθέν υλικό, όμως προς το παρόν δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε υποθέσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο αστυνομικός διευθυντής του Τορίνου, Τζουζέπε Ντε Ματέις.

«Προς το παρόν, κανένα στοιχείο δεν μας οδηγεί (στο συμπέρασμα) ότι έκαναν ανατρεπτικά σχέδια», πρόσθεσε ο Εουτζένιο Σπίνα, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

Η αστυνομία έκανε πολλές έρευνες τις τελευταίες εβδομάδες σε ακροδεξιούς κύκλους στην περιοχή του Τορίνου. Στις 9 Ιουλίου, στην τελευταία από αυτές, συνελήφθη ο Φάμπιο Κάρλο Ντ’Αλία, με την κατηγορία της απολογίας του φασισμού και της κατοχής πολεμικών πυρομαχικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...