853
O Ζιντάν συγχαίρει τον Μπέιλ. Ο Ουαλός θα μπορούσε να πουληθεί από τη Ρεάλ. Θα μπορούσε... | REUTERS/Susana Vera

Πώς η FIFA τινάζει στον αέρα deals εκατομμυρίων

Sportscaster Sportscaster 16 Ιανουαρίου 2016, 10:28
O Ζιντάν συγχαίρει τον Μπέιλ. Ο Ουαλός θα μπορούσε να πουληθεί από τη Ρεάλ. Θα μπορούσε...
|REUTERS/Susana Vera

Πώς η FIFA τινάζει στον αέρα deals εκατομμυρίων

Sportscaster Sportscaster 16 Ιανουαρίου 2016, 10:28

Το απαγορευτικό μετεγγραφών που εξέδωσε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) για τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ατλέτικο Μαδρίτης, απειλεί να τινάξει στον αέρα deals εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι συμφωνίες αυτές, που βρίσκονται ήδη στα σκαριά, αφορούν μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου – και μερικά από τα πλουσιότερα κλαμπ της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δυο κορυφαίες ομάδες της ισπανικής πρωτεύουσας δεν έχουν το δικαίωμα να προσθέσουν στο δυναμικό τους κάποιον παίκτη, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, επειδή διαπιστώθηκε πως προχώρησαν σε αντικανονικές μετεγγραφές νεαρών ποδοσφαιριστών -κάτω των 18 ετών- για να ενισχύσουν τα τμήματα υποδομών τους. Η Ρεάλ στο διάστημα 2005-2014, και η Ατλέτικο μετά το 2007. Επίσης, η Ατλέτικο καλείται να καταβάλει πρόστιμο 825.000 ευρώ και η Ρεάλ 328.000 ευρώ, ενώ έχουν περιθώριο 90 ημερών για να καταθέσουν έφεση (η οποία είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα απορριφθεί).

Τι γίνεται τώρα; Πραγματικό χάος. Διότι η ποινή δεν ανατρέπει τα σχέδια μόνο των ομάδων που τιμωρούνται, αλλά και πολλών άλλων, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κυρίως αγγλικών και ιταλικών συλλόγων. Προσέξτε μπέρδεμα:

Σύμφωνα με τη Sun, ο Φλορεντίνο Πέρεθ (ο πρόεδρος της Ρεάλ) ετοιμαζόταν να ρίξει στην ποδοσφαιρική αγορά, αυτό το καλοκαίρι, περί τα 330.000.000 ευρώ. Τώρα, όμως, δεν επιτρέπεται να το κάνει. Ούτε καν στη μετεγγραφική περίοδο που ακολουθεί, τον Ιανουάριο του 2017. Ποιές επιλογές έχει; Να κρατήσει την όρεξή του για το καλοκαίρι του 2017 (πράγμα απίθανο για όσους τον γνωρίζουν). Να αγοράσει τώρα, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όποιους σκόπευε να αποκτήσει το καλοκαίρι. Η FIFA ξεκαθαρίζει, στην ανακοίνωσή της, πως η ποινή δεν αφορά τη μετεγγραφική περίοδο που διανύουμε), όμως δεν είναι εύκολο να κλείσουν τόσο βιαστικά, συμφωνίες τέτοιου οικονομικού ύψους. Μπορεί, τέλος, να πάρει μετά τις 31 Ιανουαρίου όποιον θέλει, αλλά θα τον έχει να τον καμαρώνει. Διότι η FIFA θα του εκδώσει δελτίο το καλοκαίρι του 2017, που λήγει η ποινή…

Πώς εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία οι υπόλοιπες ομάδες; Με δυο τρόπους: Πρώτον, δεν μπορούν να πουλήσουν στη Ρεάλ, ποδοσφαιριστές τους που ενδιέφεραν τους Μαδριλένους. Οπότε, με τη σειρά τους, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτούς τους οποίους σκόπευαν να πληρώσουν με τα χρήματα που θα εισέπρατταν από τη Ρεάλ

Αλλωστε, κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε τιμωρηθεί με ανάλογη ποινή (και για τον ίδιο λόγο) το 2014. Πέρυσι το καλοκαίρι απέκτησε τον Αρντά Τουράν (από την Ατλέτικο) και τον Αλέις Βιδάλ (από τη Σεβίλλη), όμως μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει μόνο στις προπονήσεις. Τα δελτία τους εκδόθηκαν μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 4 Ιανουαρίου 2016.

Πώς εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία οι υπόλοιπες ομάδες; Με δυο τρόπους: Πρώτον, δεν μπορούν να πουλήσουν στη Ρεάλ, ποδοσφαιριστές τους που ενδιέφεραν τους Μαδριλένους. Οπότε, με τη σειρά τους, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτούς τους οποίους σκόπευαν να πληρώσουν με τα χρήματα που θα εισέπρατταν από τη Ρεάλ και στις θέσεις εκείνων που θα αποχωρούσαν. Δεύτερον, δεν μπορούν να αγοράσουν από τη Ρεάλ παίκτες της που έχουν βάλει στο μάτι, αφού εκείνη δεν θα μπορεί να τους αντικαταστήσει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με όσους έχουν παραχωρηθεί ως δανεικοί, αφού τώρα η Ρεάλ και η Ατλέτικο μπορεί να τους χρειαστούν. Η Ρεάλ έχει δανείσει τους Ασένσιο (στην Εσπανιόλ), Βαγιέχο (στη Ρεάλ Σαραγόσα), Γιορέντε (στη Ράγιο Βαγιεκάνο) και Λούκας Σίλβα (στη Μαρσέιγ). Από την πλευρά της, η Ατλέτικο έχει δώσει τους Γκιλαβογκί (στη Βόλφσμπουργκ), Σίλβιο (στην Μπενφίκα), Μανκίγιο (στη Μαρσέιγ), Τσέρτσι (στη Μίλαν), Λέο Μπαπτιστάο (στη Βιγιαρεάλ) και Μπόρχα Μπαστόν (στην Έιμπαρ).

Η Ρεάλ στόχευε πολύ ψηλά, αυτό το καλοκαίρι. Ηθελε τον Πογκμπά, τον Λεβαντόφσκι, τον Αγκουέρο και τον Ντε Χέα. Μάλλον θα πρέπει να τους ξεχάσει. Αν μπορούσε να αποκτήσει τους εκλεκτούς της, θα πουλούσε τον Μπέιλ ή τον Ρονάλντο, που θέλουν να φύγουν από τη Μαδρίτη. Για έναν από αυτούς τους δυο – ή και για τους δύο- ενδιαφερόταν η Γιουνάιτεντ, η οποία υπολόγιζε και στα χρήματα από την πώληση του Ντε Χέα, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Αζάρ, της Τσέλσι, ετοιμαζόταν για τη Ρεάλ. Η Τσέλσι, πάλι, γλυκοκοίταζε τον Γκρισμάν, της Ατλέτικο.

Ο Αλβαρο Μοράτα, μάλλον θα ξεμείνει στη Γιουβέντους. Η Ρεάλ τον είχε πουλήσει αντί 20.000.000 ευρώ στους Ιταλούς, το καλοκαίρι του 2014, αλλά με δικαίωμα επαναγοράς. Η συμφωνία προέβλεπε πως η Ρεάλ, με 30.000.000 ευρώ, μπορούσε να τον αγοράσει τα τρία επόμενα καλοκαίρια. Το 2015 δεν το έκανε, όμως τώρα το είχε αποφασίσει. Το 2016 δεν μπορεί να το κάνει (λόγω της τιμωρίας), κι έτσι θα πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι του 2017. Αν τον θέλει ακόμη…

Μέσα σε όλα αυτά, η Daily Mirror βλέπει μια πιθανή θετική εξέλιξη, που αφορά την Τσέλσι: Σε περίπτωση που, τελικά, στραφεί στον Ντιέγκο Σιμεόνε (αν δεν καταφέρει να ψήσει τον Γκουαρντιόλα), ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης θα έχει έναν επιπλέον σοβαρό λόγο να εγκαταλείψει την Πριμέρα Ντιβιζιόν για την Πρέμιερ Λιγκ. Σημειωτέον, οτι η απαγόρευση αφορά αποκλειστικά ποδοσφαιριστές. Οι προπονητές μπορούν μα μετακινούνται ελεύθερα, από και προς τις τιμωρημένες ομάδες.

Και ο Ζιντάν; Τι θα κάνει χωρίς μετεγγραφές, ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης; Θα βολευτεί με τους υπάρχοντες – που ο ίδιος δήλωσε οτι του αρκούν. Αλλωστε, έχει και ένα μερίδιο ευθύνης -κατά κάποιον τρόπο- για όλη αυτή τη «φασαρία». Ανάμεσα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από τη «Βασίλισσα» κατά παράβαση της νομοθεσίας της FIFA, είναι τα δυο τέκνα του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...