631
| REUTERS/Arnd Wiegmann

Η πέμπτη χρυσή βραδιά του Λιονέλ Μέσι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2016, 21:22

Η πέμπτη χρυσή βραδιά του Λιονέλ Μέσι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2016, 21:22

«Θα αντάλλασσα και τις πέντε Χρυσές Μπάλες με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο». Ηταν τα λόγια του Λιονέλ Μέσι λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη γιορτή της FIFA για τα βραβεία των καλύτερων της χρονιάς στο ποδόσφαιρο. Ο 28χρονος Αργεντίνος το ήξερε ότι σε εκείνον θα πήγαινε το τρόπαιο – ακόμα και ο μεγάλος αντίπαλός του ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης το είχε άλλωστε παραδεχτεί πριν από τη μεγάλη βραδιά στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, λέγοντας ότι δεν θα τον εξέπληττε «αν ο Λίο ή ο Νεϊμάρ κέρδιζαν, αφού κατέκτησαν σε συλλογικό επίπεδο περισσότερα τρόπαια». Αλλά και ο Νεϊμάρ θα χρειαστεί να περιμένει. Και ο Μέσι; Αυτός το έχει πια συνηθίσει…

Στην ένατη υποψηφιότητά του – ένα ρεκόρ – ο Λίο τιμήθηκε με την πέμπτη Χρυσή Μπάλα – άλλο ρεκόρ – της καριέρας του χωρίς καν να έχει κλείσει τα 29 του χρόνια. Αλλά του λείπει το ιερό δισκοπότηρο: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η κορύφωση, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι το καλύτερο», είπε όταν ρωτήθηκε τι θέση έχουν για αυτόν οι ατομικές διακρίσεις. Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα είχε δει το Παγκόσμιο Κύπελλο από τα δύο μέτρα, αλλά ως ηττημένος – η Αργεντινή του είχε χάσει 1-0 από τη Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας στις 13 Ιουλίου 2014.

Την ανακοίνωση για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο για το 2015 έκανε ο καλύτερος του 2006, Βραζιλιάνος Κακά: Ηταν φυσικά ο Μέσι, ο οποίος χωρίς πολλά χαμόγελα σηκώθηκε από τη θέση του ασπάστηκε τον συμπαίκτη του στην Μπάρτσα Νεϊμάρ και έδωσε απλώς το χέρι του στον Ρονάλντο.

2016-01-11T191155Z_475771446_LR2EC1B1HBKWI_RTRMADP_3_SOCCER-BALLON
(Reuters)

«Είναι απίθανο, είναι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχα ονειρευτεί σαν παιδί. Πρέπει να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, χωρίς αυτούς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά» αρκέστηκε να πει ο Αργεντίνος που έχει πια συνηθίσει και μάλλον έδειχνε να βαριέται.

ronaldddddd
Από αριστερά: Ο παρουσιαστής Τζέιμς Νεσμπίτ φωτογραφίζεται με την αμερικανίδα ποδοσφαιριστή Κάρλι Λόιντ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τη Γερμανίδα Σέλια Σάσιτς και τον Νεϊμάρ (Reuters)

O Κριστιάνο Ρονάλντο πάντως, υπήρξε ιδιαίτερα ευδιάθετος. Ανέβηκε αρκετές φορές στη σκηνή, συμμετείχε σε selfie στιγμιότυπα με τον παρουσιαστή της τελετής, τον βρετανό ηθοποιό Τζέιμς Νεσμπίτ και είπε στο ακροατήριο: «Είμαι ένας ευχάριστος άνθρωπος και μου αρέσει να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους».

H Μπαρτσελόνα, κατακτήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό με την Γιουβέντους, αλλά και συνολικά το ισπανικό πρωτάθλημα είχαν την τιμητική τους στην καλύτερη 11άδα της χρονιάς: Εμάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Ντάνι Αλβες (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μαρσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντρες Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης). Δηλαδή μόλις τρεις ποδοσφαιριστές εκτός Ισπανίας στην καλύτερη 11άδα του κόσμου!

top11
Η καλύτερη 11αδα της χρονιάς. Οκτώ ποδοσφαιριστές από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης!

Η Μπάρτσα πέτυχε το τρία στα τρία με τον Λουίς Ενρίκε. Προπονητής του Μέσι και του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα, έλαβε το βραβείο του καλύτερου τεχνικού της χρονιάς, «νικώντας» τον Πεπ Γκουαρντιόλα της Μπάγερν Μονάχου. O Ενρίκε έλαβε 31.08% των ψήφων έναντι 22.97% του Γκουαρντιόλα.

2016-01-11T161948Z_1769424185_LR2EC1B19CPNP_RTRMADP_3_SOCCER-FIFA-BALLONDOR
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πριν από την τελετή, κοιτώντας τη Χρυσή Μπάλα (Reuters)

Η Χρυσή Μπάλα είναι ένας παλαιός ποδοσφαιρικός θεσμός, γέννημα των Γάλλων που σε κάτι τέτοια είναι εξαιρετικοί. Οπως Γάλλος ονειρεύτηκε το Μουντιάλ, όπως ιδέα της γαλλικής εφημερίδας Equipe ήταν το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, έτσι και η Χρυσή Μπάλα απονεμήθηκε πρώτη φορά πριν από 60 ολόκληρα χρόνια από το περιοδικό France Football. Το μακρινό 1956, ως καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης (αυτούς τιμούσαν τότε) είχε ανακηρυχθεί ο σερ Στάνλεϊ Μάθιους, ο «Τσάρλι Τσάπλιν του ποδοσφαίρου», όπως τον έλεγαν για το άτσαλο αλλά αποτελεσματικό παιχνίδι του. Πόσα άλλαξαν από τότε…

FIFA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...