341
Μνημείο στην Κριμαία, για τους ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία | REUTERS/Alexey Pavlishak

Πρωτοφανείς και τρομακτικές οι απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 14:01
Μνημείο στην Κριμαία, για τους ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία
|REUTERS/Alexey Pavlishak

Πρωτοφανείς και τρομακτικές οι απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 14:01

Μέσα σε μία μόνο ημέρα, πρόσφατα, 1.200 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν γύρω από το Μπαχμούτ.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό νούμερο, που δείχνει το μέγεθος της απώλειας που έχουν υποστεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία.

Oπως δήλωσε ο Μαρκ Μίλι, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, «τόσοι σκοτώθηκαν στην Ιβο Τζίμα», μία ιστορική μάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο ε νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να έχει υποστεί 60.000-70.000 θανάτους σε μάχες κατά τον πρώτο χρόνο της εισβολής της, επικαλούμενο αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχους, καθώς και δημόσιες αναφορές.

Συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων, ο συνολικός αριθμός των απωλειών υπολογίζεται σε 200.000-250.000.

Στην προσπάθειά του να καταλάβει το Μπαχμούτ, το Κρεμλίνο έστειλε κύματα φαντάρων και μισθοφόρων, πρώην κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές, να πολεμήσουν. Για δύο εβδομάδες στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η Μόσχα ενέτεινε τις επιθέσεις της σε όλη την ανατολική Ουκρανία, οι απώλειές της έφτασαν πιθανότατα πάνω από 800 νεκρούς και τραυματίες την ημέρα.

Συγκριτικά, στην Τσετσενία, έχανε 95-185 στρατιώτες τον μήνα από το 1999 έως το 2009 και στο Αφγανιστάν, 130-145 στρατιώτες τον μήνα από το 1979 έως το 1989.

Στην Ουκρανία, οι θάνατοι των ρώσων στρατιωτών (και μισθοφόρων) φτάνουν τους 5.000-5.800 τον μήνα.

Πολλοί από αυτούς ήταν έμπειροι βετεράνοι και αξιωματικοί, που δύσκολα αντικαθίστανται.

Ο αριθμός των ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο πιθανώς υπερβαίνει τον αριθμό των νεκρών σε κάθε άλλη σύγκρουση στην οποία συμμετείχαν Σοβιετικοί ή Ρώσοι από το 1945 και μετά.

Ο Economist σημειώνει ότι οι δυνάμεις που συγκέντρωσε η μερική επιστράτευση του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο, έχουν αποδεκατιστεί.

Ακόμα και οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνουν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τις απώλειες σε έναν πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο οποίος εκτιμούσαν ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Λίγο πριν την ρωσική εισβολή, είχαν προβλέψει ότι 25.000-50.000 ουκρανοί άμαχοι θα σκοτωθούν (σήμερα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων είναι περίπου 8.000), καθώς και 3.000-10.000 ρώσοι στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...