718
Οι τρεις γυναίκες από τη Σκάλα Συκαμιάς που φρόντισαν το παιδί της Σύριας η οποία έφτασε στη Λέσβο | Lefteris Partsalis / SOOC

Η Σάραντον, η γιαγιά και ο ψαράς της Λέσβου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2016, 11:12
Οι τρεις γυναίκες από τη Σκάλα Συκαμιάς που φρόντισαν το παιδί της Σύριας η οποία έφτασε στη Λέσβο
|Lefteris Partsalis / SOOC

Η Σάραντον, η γιαγιά και ο ψαράς της Λέσβου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2016, 11:12

Σήκωσαν στους ώμους το βάρος, την υποδοχή και την αρωγή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες εβδομάδες με σεμνότητα και διακριτικότητα. Πρόβαλλαν το θέμα σε όλο τον κόσμο και βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν όλοι το μέγεθός του. Τώρα πρόκειται να προταθούν για Νομπέλ Ειρήνης, για να τιμηθεί στο πρόσωπό τους το έργο των εθελοντών.

Είναι η Αιμιλία Καμβύση, μία από τις τρεις γυναίκες της πασίγνωστης φωτογραφίας με τις γιαγιάδες που φροντίζουν τα προσφυγόπουλα. Είναι ο Στρατής Βαλιαμός, ψαράς ο οποίος χρόνια τώρα διασώζει πρόσφυγες που επιχειρούν το συχνά επικίνδυνο ταξίδι από τα μικρασιατικά παράλια. Είναι, ακόμη, η Σούζαν Σάραντον, η ηθοποιός και ακτιβίστρια που ήλθε τα Χριστούγεννα στη Λέσβο και στην Αθήνα για να δει από κοντά το δράμα των προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι τρεις αυτές μορφές του κινήματος των πολιτών οι οποίες συνέδραμαν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά πρόκειται να προταθούν για Νομπέλ Ειρήνης.

Η σχετική επιστολή για την πρόταση υπογράφεται από τέσσερις προσωπικότητες της πνευματικής ζωής: τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα Θανάση Βαλτινό, τον Γεώργιο Πετράκο, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, τον καθηγητή και κοσμήτορα του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλο Γιαλουρίδη και, τέλος, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.

«Γιατί μου λες μπράβο, γιε μου; Τι έκανα;» είπε η Αιμιλία Καμβύση όταν τη συνεχάρη ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την παγκόσμια κυκλοφορία των φωτογραφιών της

Στην επιστολή τους, η οποία κατά το ΑΠΕ θα αποσταλεί άμεσα στην Επιτροπή του βραβείου, προτείνονται οι νησιώτες από τη Συκαμνιά καθώς στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι οι έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου. Στο πρόσωπο της Σούζαν Σαραντον τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Οπως επίσης έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το προφίλ των προσώπων που προτείνονται

Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι. Εχει ζήσει όλη τη ζωή της στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου, έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικός φακός τις απαθανάτισε να περιποιούνται το βρέφος μιας γυναίκας από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβαστεί στην ακτή.

Οι τρεις γιαγιάδες συνεχίζουν κάθε μέρα να κατεβαίνουν στην ακτή μαζί με άλλους πολίτες αλληλέγγυους στους πρόσφυγες. Συμπαραστέκονται με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Οταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ό,τι έκανε με τις φίλες της, απάντησε στον Πρόεδρο, «Γιατί μου λες μπράβο, γιε μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτούν για ποιο λόγο βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι», λέει, «μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Εδώ και χρόνια με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει, όχι μόνο όταν τους βρίσκει τυχαία στη θάλασσα, αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης.

Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί και λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε».

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο υποδεχόταν στις ακτές της Λέσβου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει η ηθοποιός.

«Ως μάνα τριών παιδιών καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...