1081
Σε πλήρη δυναμικότητα το κέντρο εκπαίδευσης AEGEAN CAE Flight Training Center θα μπορεί να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και 10.500+ πλήρωμα καμπίνας ετησίως |

Προσομοιωτές που απογειώνουν την αεροπορική εκπαίδευση

Σε πλήρη δυναμικότητα το κέντρο εκπαίδευσης AEGEAN CAE Flight Training Center θα μπορεί να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και 10.500+ πλήρωμα καμπίνας ετησίως
|

Προσομοιωτές που απογειώνουν την αεροπορική εκπαίδευση

Είναι μια στρατηγική κίνηση, μια διεύρυνση δραστηριοτήτων, ένα πεδίο με τεχνολογία αιχμής. Και όμως είναι μια κίνηση που έχει αφετηρία και κατάληξη στον άνθρωπο. Και ένα προσωπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα.

Η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σημαίνει πολλά.

Καταρχάς είναι μέρος μιας επένδυσης 140 εκατ. ευρώ. Αποτελεί την κοινοπραξία μεταξύ της AEGEAN και της CAE. Σημαίνει επίσης τη δημιουργία ενός από τα πρώτα «πράσινα» hangar της Ευρώπης. Και τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ολο αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα στάδιο ωρίμανσης της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας. Καθώς η ανάπτυξη και οι ανάγκες είναι τέτοιες που πλέον η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης είναι οργανικά απαραίτητη. Και η παροχή υπηρεσιών του προς τρίτους τεχνολογικά και λειτουργικά εφικτή.

H κοινοπραξία θα θέσει αρχικά σε λειτουργία τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης και θα έχει συνολικά χωρητικότητα έως επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης του πληρώματος καμπίνας

Η ιδέα για το κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2016 από τον διευθυντή εκπαίδευσης της AEGEAN Παναγιώτη Σίσκο, την υπομονή και επιμονή του οποίου υπογράμμισε, ευχαριστώντας τον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Γερογιάννης, κατά τη δημοσιογραφική επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της CAE στη Μαδρίτη, στις 9 Μαΐου. Η πρόταση άρχισε να συζητείται επισταμένα από το 2018, σε συνέχεια της μεγάλης συμφωνίας της AEGEAN για την ενίσχυση του στόλου της με τη μεγάλη παραγγελία των 46 νέων αεροσκαφών από την Airbus. Ωστε οι πιλότοι να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας για την εκπαίδευσή τους. Μια και οι ανάγκες σε πιλότους και πληρώματα αυξήθηκαν, ταυτόχρονα με την αναπόσπαστη επικαιροποίηση της εκπαίδευσής τους. Η AEGEAN απασχολεί πάνω από 600 πιλότους και κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι οι ανάγκες της είναι 100 πιλότοι επιπλέον. Οι 70 προέρχονται από το πρόγραμμα υποτροφιών της.

Οι συζητήσεις με την CAE ξεκίνησαν το 2019. Η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και σημεία εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες. Τότε ακόμα δεν είχε καταλήξει η σκέψη για το πώς θα υλοποιούνταν αυτή η συνεργασία. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κοινές αξίες στις δύο εταιρίες.

Η πανδημία έφερε την απότομη παύση οποιασδήποτε πτητικής δραστηριότητας και μια παγκόσμια κρίση στις μεταφορές. Στη διάρκειά της όμως, στην τεχνική βάση Β57 διενεργούνταν εντατικά εργασίες βαριάς συντήρησης στον πτητικό στόλο της AEGEAN. Αυτή η δραστηριότητα και ο ιδιαίτερα μεγάλος χώρος της τεχνικής βάσης, συνολικής έκτασης 85.000 τετραγωνικών μέτρων, ήταν καθοριστικός για την υλοποίηση της συνεργασίας.

Ετσι τον περασμένο Δεκέμβριο, η AEGEAN ανακοίνωσε επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Τρεις μήνες μετά, τον Μάρτιο, προχώρησε σε συνεργασία Joint Venture με την CAE.

Φωτογραφία από την παρουσίαση στο κέντρο εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη: ο CEO της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης (κέντρο), πλαισιωμένος από τον διευθυντή εκπαίδευσης της AEGEAN Παναγιώτη Σίσκο (τρίτος από αριστερά), την Corporate Affairs Manager Μαρίνα Σπυριδάκη (τέταρτη από αριστερά), τον επικεφαλής Οικονομικού Σχεδιασμού Γιάννη Παναγιωτόπουλο (έκτος από αριστερά) και άλλα στελέχη της AEGEAN και της CAE

Με χωρητικότητα έως και επτά (7) προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN CAE Flight Training Center, έκτασης περίπου 2.800 τετραγωνικών μέτρων, στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης θα διαθέτει τέσσερις (4) προσομοιωτές πτήσης, δύο για Airbus A320neo, έναν για Boeing 737NG και έναν για ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Ο πρώτος προσομοιωτής αναμένεται να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου και να τεθεί σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2023. Σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί της ανάγκες της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας. Κάθε προσομοιωτής μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες 500 πιλότων περίπου τον χρόνο.

Τι σημαίνει αυτή η επένδυση;

Ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητες της AEGEAN, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς, μια και οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς κάνουν λόγο για 30.000 νέους πιλότους κάθε χρόνο.

Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της εταιρίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιώντας την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης σε τρίτες εταιρείες, με το 60% να μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN. Και αυτό θα γίνει σε δύο κύριες δραστηριότητες: τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και δέκα (10) θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και την ανάπτυξη του κέντρου εκπαίδευσης πληρωμάτων, καθώς και ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Το κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2023

Στην ωρίμανσή της, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, καθώς και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλότων της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται. Επίσης προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και η δημιουργία ενός από τα πρώτα «πράσινα» hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της ηπείρου.

Με το κέντρο να έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2023, σηματοδοτείται και ένα ορόσημο για την AEGEAN: η είσοδος της εταιρίας και της Ελλάδας στον χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης. Αλλά επιβεβαιώνεται και ένα βασικό στοιχείο στο αξιακό της σύστημα, καθώς μεγαλώνει: η διατήρηση του πυρήνα της – των ανθρώπων της – ως βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...