331
Σκηνές από μια παλαιότερη συνεδρίαση του Euroworking group | quetelapongo Arts

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 22:35
Σκηνές από μια παλαιότερη συνεδρίαση του Euroworking group
|quetelapongo Arts

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 22:35

Ενα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης 7,5 δισ. ήρθε από το βράδυ της Πέμπτης η Ελλάδα, αφού το Euroworking group -από το Ελσίνκι της Φινλανδίας- έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» που χρειαζόταν προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ακολούθησε την Παρασκευή το πρωί η έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, όπως μετέδωσαν το Reuters και το Bloomberg. Η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ είχε συνεδριάσει και την Τετάρτη για το θέμα της δόσης, όμως είχε αποφύγει να εγκρίνει την εκταμίευση, καθώς έκρινε ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμα υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Την Πέμπτη όμως, οι τεχνικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και έπειτα από περίπου 2,5 ώρες έκριναν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της – άρα μπορεί να της καταβληθεί το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ.

Το EuroWorking Group, εξέτασε την πρόοδο των συμφωνηθέντων και, αφού την έκρινε επαρκή, προχώρησε στη σύνταξη θετικής έκθεσης συμμόρφωσης.

Η απόφαση για την εκταμίευση θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, η δόση των 7,5 δισ. θα βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία αμέσως μετά

Μία σειρά από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία χρειάζονταν τη θετική εισήγηση του Euroworking group προκειμένου να πειστούν ότι όλες οι εκκρεμότητες έχουν ρυθμιστεί και δεν υπάρχει κάτι άλλο που αναμένεται από την ελληνική πλευρά.

Τώρα, απομένει να δοθεί, αντίστοιχα, το τελικό «ok» και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, ενώ την οριστική έγκριση -που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- θα τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Η απόφαση για την εκταμίευση θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, η δόση των 7,5 δισ. θα βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία αμέσως μετά και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου.

Τη χώρα μας στο EuroWorking Group εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...