1194
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο βήμα της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση | Reuters

Πούτιν: Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, άμεση και σκληρή

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 19:42
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο βήμα της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση
|Reuters

Πούτιν: Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, άμεση και σκληρή

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 19:42

Σκληρή άμεση και αποφασιστική απάντηση στις προκλήσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας.

 «Θέλουμε όντως να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους μετέχοντες της διεθνούς συναναστροφής, ακόμη και μ’ εκείνους με τους οποίους το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μας, για να το πω ήπια, δεν πάνε καλά. Όντως δεν θέλουμε να κάψουμε τις γέφυρες, αλλά, εάν κάποιος αντιλαμβάνεται τις καλές μας προθέσεις ως αδιαφορία ή αδυναμία και ο ίδιος σκοπεύει τελειωτικά να κάψει ή να ανατινάξει τις γέφυρες, πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή. Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε προκλήσεων, οι οποίες απειλούν θεμελιώδη συμφέροντα της ασφάλειάς μας, θα μετανιώσουν για ό,τι έπραξαν έτσι, όπως δεν έχουν εδώ και καιρό μετανιώσει για κάτι», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του ρώσου προέδρου σε ένα αυστηρό μήνυμα προς «τη συλλογική Δύση», όπως την αποκάλεσε.

Το ύφος του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν άφηνε καμία αμφιβολία για όσα επρόκειτο να πει για τη Δύση / Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Χειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους στην ειδική συνεδριακή αίθουσα μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, ο Πούτιν μίλησε για κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν θα ανεχθεί να ξεπεράσει κανείς: «Είμαι απλώς αναγκασμένος να το πω αυτό, έχουμε αρκετή υπομονή, ευθύνη, επαγγελματισμό, αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα για το δίκιο μας και λογικά κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Όμως ελπίζω ότι κανείς δεν θα σκεφτεί να περάσει ως προς τη Ρωσία τη λεγόμενη ‘κόκκινη γραμμή’. Και από πού αυτή διέρχεται, αυτό θα το αποφασίζουμε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση μόνοι μας», διεμήνυσε.

Και στη συνέχεια της ομιλίας του απείλησε με αντίμετρα τη «συλλογική Δύση» η οποία όπως είπε, επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη Ρωσία για τα πάντα και υπερβαίνει τα εσκαμμένα, όπως στην περίπτωση της συνωμοσίας για την ανατροπή και δολοφονία του προέδρου της Λευκορωσίας, κατά τον σχετικό ισχυρισμό -από κοινού- των μυστικών υπηρεσιών της  Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

«Και τι θα συνέβαινε, εάν η απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία γινόταν πραγματικά; Εκεί οδηγούνταν όλα τα πράγματα. Πόσοι άνθρωποι θα υπέφεραν; Πώς θα διαμορφωνόταν εν γένει η τύχη της Λευκορωσίας; Γι’ αυτό κανείς δεν σκέφτεται, όπως δεν σκέφτηκαν για τη μοίρα της Ουκρανίας, όταν υλοποιήθηκε το πραξικόπημα σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε στη σχετική αναφορά του. Ο Πούτιν, που υποδέχεται μάλιστα στη Μόσχα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όσους επιβουλεύονται την ασφάλεια της Ρωσίας, ότι «θα το μετανιώσουν πικρά». Στο πλαίσιο των εν λόγω αντίμετρων, στον αναπληρωτή του αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμπαν, επιδόθηκε διακοίνωση για την απέλαση δέκα αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων της αμερικανικής αποστολής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία έως τις 21 Μαΐου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η απέλαση αποτελεί απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της αμερικανικής πλευράς εναντίον σειράς διπλωματικών υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και του γενικού προξένου της Ρωσίας στην Νέα Υόρκη, τους οποίους ανακήρυξαν αβάσιμα ως ανεπιθύμητα πρόσωπα.

«Το νόημα και το περιεχόμενο της πολιτικής της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή είναι να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για την ευημερία των πολιτών μας, για τη σταθερή ανάπτυξη της χώρας. Η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα, φυσικά και τα υπερασπιζόμαστε και θα το πράττουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως άλλωστε κάνουν και τα άλλα κράτη του κόσμου» και «εάν κάποιος αρνείται να κατανοήσει αυτό το αυτονόητο πράγμα, δεν θέλει να κάνει διάλογο και επιλέγει εγωιστικό και αφ’ υψηλού τόνο, η Ρωσία θα βρει πάντοτε τρόπο να υπερασπιστεί τη θέση της», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος που περιέγραψε ως μία αρνητική πρακτική των τελευταίων ετών την επιβολή «παράνομων κυρώσεων με πολιτικά κίνητρα στην οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «βάναυσες προσπάθειες οι μεν να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους στους άλλους» και διαπίστωσε ότι «σήμερα αυτή η πρακτική μετεξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο», εννοώντας «τα στοιχεία, που -όπως είπε- έγιναν πρόσφατα γνωστά για ευθεία απόπειρα διοργάνωσης πραξικοπήματος στη Λευκορωσία και δολοφονίας του προέδρου αυτής της χώρας».

«Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό», παρατήρησε, «ότι παρόμοιες απαράδεκτες πράξεις δεν επικρίνονται από τη λεγόμενη “συλλογική Δύση”. Σαν κανείς να μην προσέχει καν ότι υπάρχουν. Όλοι παριστάνουν ότι τίποτε δεν συμβαίνει».

Στο σημείο αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε την περίπτωση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, «τον οποίον επίσης -κατήγγειλε- παρ’ ολίγον να σκοτώσουν και ανέτρεψαν από την εξουσία» το 2014, αναφέρθηκε επίσης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο, για τους οποίους «μπορείτε να έχετε όποια άποψη θέλετε», όμως τόνισε ότι «η πρακτική της διοργάνωσης πραξικοπήματος, τα σχέδια πολιτικών δολοφονιών, μεταξύ άλλων και της ανώτατης κρατικής ηγεσίας, αυτό είναι υπερβολικό». «Ξεπεράσατε ήδη όλα τα όρια», ήταν η προειδοποίησή του προς τη Δύση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο βήμα / REUTERS/Evgenia Novozhenina

Συνδέοντας τις εξελίξεις στη Λευκορωσία με τη διεθνή αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι μη φιλικές ενέργειες και ως προς τη Ρωσία δεν σταματούν.

«Σε ορισμένες χώρες εισήγαγαν μάλιστα την απρεπή συνήθεια με κάθε αφορμή και συχνά χωρίς καν αφορμή να ενοχοποιείται η Ρωσία. Λες και είναι ένα νέο σπορ. Ποιος θα πει πιο δυνατά κάτι (σ.σ. κατά της Ρωσίας). Ως προς αυτά, εμείς φερόμαστε στον έπακρο βαθμό συγκρατημένα. Μπορώ να πω χωρίς καμία ειρωνεία, φερόμαστε σεμνά, συχνά δεν απαντάμε καν στις μη φιλικές ενέργειες, όπως και στην ανοιχτή αγένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρομοιάζοντας την κατάσταση αυτή που περιέγραψε, με το «Βιβλίο της Ζούγκλας» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, τον οποίο και χαρακτήρισε «μέγα συγγραφέα», συμπλήρωσε: «Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική ζωή, συνδέουν τη Ρωσία πότε με το ένα, πότε με το άλλο, χωρίς κανένα λόγο, γύρω από τον (σ.σ. τίγρη) Σιρχάν περιστρέφονται διάφοροι μικροί (σ.σ. τσακάλια) Ταμπάκι, όπως στο βιβλίο του Κίπλινγκ. Αλυχτούν για να ικανοποιήσουν το αφεντικό τους».

Εν συνεχεία ο ρώσος ηγέτης απαρίθμησε μια σειρά σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα,  ανακοινώνοντας ότι έως το 2024 το 76% του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας θα έχει εκσυγχρονιστεί, ενώ στη λεγόμενη «πυρηνική τριάδα» (σ.σ. πυρηνικά όπλα, που εκτοξεύονται από εδάφους, αέρος και θαλάσσης) ήδη από φέτος θα ξεπεράσει το 88%.

«Ως ηγέτης στην κατασκευή πολεμικών συστημάτων νέας γενεάς και την ανάπτυξη σύγχρονων πυρηνικών όπλων, η Ρωσία επίμονα για άλλη μια φορά προτείνει στους εταίρους να συζητήσουμε τα ζητήματα των στρατηγικών εξοπλισμών, της εξασφάλισης της παγκόσμιας σταθερότητας», δήλωσε  ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «αντικείμενο και στόχος τέτοιων συνομιλιών μπορεί να είναι η δημιουργία μη συγκρουσιακής συνύπαρξης στη βάση της εξίσωσης της ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει όχι μόνο τους παραδοσιακούς στρατηγικούς εξοπλισμούς, τους διηπειρωτικούς, βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και τα βαριά βομβαρδιστικά και υποβρύχια, καθώς και όλα τα επιθετικά και αμυντικά συστήματα, που είναι ικανά να επιλύουν στρατηγικά προβλήματα, ανεξαρτήτως της γόμωσής τους».

Εξ ου και η επανάληψη της πρότασης για συνάντηση των αρχηγών κρατών των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς όπως είπε ,«οι χώρες της πυρηνικής πεντάδας έχουν εδώ ιδιαίτερη ευθύνη» και υπογραμμίζοντας  τη θέση της χώρας του «υπέρ της διατήρησης του κομβικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις».

Η Ρωσία, κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πάντοτε ανοιχτή στην ευρεία διακρατική συνεργασία και επιδιώκει να συμβάλλει στη διευθέτηση των περιφερειακών προβλημάτων, όπου «ήδη έχουμε κάνει πολλά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη και κεντρικό ρόλο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς καταφέραμε να σταματήσουμε την ένοπλη σύρραξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...