665
Kαρέ από το βίντεο των λονδρέζικων Times στο οποίο διακρίνονται ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο έδαφος, σε βάση της Κριμαίας | The Times

Φουσκώνει η ρωσική «δύναμη εισβολής» στα σύνορα με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 17:51
Kαρέ από το βίντεο των λονδρέζικων Times στο οποίο διακρίνονται ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο έδαφος, σε βάση της Κριμαίας
|The Times

Φουσκώνει η ρωσική «δύναμη εισβολής» στα σύνορα με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 17:51

Με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ασχολήθηκαν οι βρετανικοί The Times, μεταδίδοντας πληροφορίες προερχόμενες από την ουκρανική πλευρά και από ΝΑΤΟϊκές-Δυτικές πηγές. Το Κίεβο, σημείωσαν, κατηγόρησε τους ρώσους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν τον στρατό της πολλές φορές, ενώ ήδη έχουν ανοίξει πυρ και υπάρχουν θύματα.

Η λονδρέζικη εφημερίδα συνόδευσε το ρεπορτάζ της και με ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η συγκέντρωση πολεμικού υλικού –βασικά, αεροσκαφών τύπου «Σουχόι» και μαχητικών ελικοπτέρων– σε βάσεις της Κριμαίας και πλησίον των ρωσο-ουκρανικών συνόρων. Αυτές τις δυνάμεις κρίνουν οι Βρετανοί απειλητικές, ως αναμένουσες από το Κρεμλίνο την εντολή εισβολής στην Ουκρανία.

Η άποψη της εφημερίδας είναι ότι υπάρχουν βάσιμοι και συνεχώς αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τη στρατιωτική εισβολή του 2014 στην Ουκρανία, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία δηλαδή, τότε που το Κρεμλίνο παρείχε και υποστήριξη στους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Στο ρεπορτάζ των Times δημοσιεύθηκαν επίσης και δορυφορικές φωτογραφίες της Wall Street Journal οι οποίες δείχνουν τα αεροσκάφη Σουχόι στη βάση της Κριμαίας. Οι λήψεις έγιναν στις 16 Απριλίου. Στην περιοχή αυτήν τη στιγμή βρίσκονται Σουχόι τριών τύπων: Su-30, Su-34 και Su-27.

Μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη «Σουχόι» (Sukhoi Su-34) στη βάση του Μοροζόφσκ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα (Satellite image 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

«Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει κατάλληλα τις αεροπορικές δυνάμεις τους ώστε να αποκτήσουν την υπεροχή στον αέρα και έτσι να υποστηριχθούν οι χερσαίες δυνάμεις τους» δήλωσε στους Times ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, απόστρατος πτέραρχος της αμερικανικής αεροπορίας ο οποίος ήταν στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014.

Οι Βρετανοί φιλοξένησαν και δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων με τις οποίες καταγγέλλεται η υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων: «Σε μία εβδομάδα από σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που καταφθάνουν από την Ανατολή και από τον Νότο, θα αριθμούν 120.000 άνδρες» δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ο ίδιος είπε ότι έχουν ήδη σκοτωθεί 30 ουκρανοί στρατιώτες από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και ότι «τα ουκρανικά στρατεύματα διατάχθηκαν να μην αντιδράσουν στις προκλήσεις».

Ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα στην αεροπορική βάση του Κιρόβσκογιε, στην Κριμαία (Satellite image 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Επίσης, στην περιοχή του Ντονμπάς οι ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι δέχτηκαν πυρά από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, οι οποίοι καταγγέλλεται ότι επιδίδονται και σε ψυχολογικό πόλεμο: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές μπαίνουν σε τάφρους και ορύγματα και οπλίζουν τα όπλα τους για να ακούσουμε το κλικ. Ο ήχος είναι πεντακάθαρος. Το κάνουν για να δείξουν ότι είναι εκεί και μας στοχεύουν» λέει ένας Ουκρανός.

Κρίση στις σχέσεις των υπερδυνάμεων

Από πλευράς της η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κινήσεις των στρατευμάτων της αποτελούν μέρος άσκησης διαρκείας τριών εβδομάδων, εν είδει απάντησης σε αυτό που αποκαλεί απειλητική συμπεριφορά από πλευράς ΝΑΤΟ, έγραψαν οι Βρετανοί και μνημόνευσαν τη δήλωση του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ενώπιον του Κογκρέσου, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πρόκειται για προσπάθεια της Μόσχας να εκφοβίσει την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και να προειδοποιήσει τος Αμερικανούς. «Αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη βάση για περιορισμένη στρατιωτική εισβολή» είχε πει επιπλέον ο Μπερνς. Και είχε συμπληρώσει: «Επομένως όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοί μας πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους την κατάσταση».

Ουκρανικά τανκς στην Ανατολική Ουκρανία (Joint Forces Operation/Handout via REUTERS)

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία έχει ενημερωθεί από το Κρεμλίνο να εγκαταλείψει τη χώρα, έγραψαν οι Βρετανοί. Ετσι παροξύνεται η διπλωματική κρίση που ξεκίνησε με την απέλαση των ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ.

Εκτός από το Ουκρανικό, οι δύο μεγαλύτερες πολεμικές μηχανές της Γης είναι αντιμέτωπες αυτήν την περίοδο και με αφορμή το θέμα της φυλάκισης και εν γένει των συνθηκών κράτησης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως παρατήρησαν οι Times. Για ολόκληρο αυτό το πακέτο αντιπαλότητας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ένα σχόλιο: «Αντιρωσική ψύχωση».

Με την ευκαιρία οι Βρετανοί υπενθύμισαν ότι πριν από έναν μήνα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «φονιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...