271
Ο Εντι Ράμα, με το χαρακτηριστικό ενδυματολογικό στιλ, σε προεκλογική εκδήλωση στο Ελβασάν | REUTERS/Florion Goga

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Αλβανία: έκανε προεκλογικό δώρο νοσοκομείο στον Ράμα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 18:51
Ο Εντι Ράμα, με το χαρακτηριστικό ενδυματολογικό στιλ, σε προεκλογική εκδήλωση στο Ελβασάν
|REUTERS/Florion Goga

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Αλβανία: έκανε προεκλογικό δώρο νοσοκομείο στον Ράμα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 18:51

Με εξ αποστάσεως… παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν την Τετάρτη στην πόλη Φίερι της Αλβανίας, τα εγκαίνια νοσοκομείου –δώρου του προέδρου της Τουρκίας στον στενό του φίλο, όπως τον αποκάλεσε, πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που είναι να γίνουν την προσεχή Κυριακή.

Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις σε δυόμισι μήνες (!), κόστισε 70 εκατ. ευρώ και αριθμεί 150 κλίνες και έξι κλινικές.

Ο Εντι Ράμα, μιλώντας στα εγκαίνια, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο «συμβολίζει τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ αναφερόμενος στην πανδημία της Covid-19 ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού των κινέζικων εμβολίων.

Ο Ράμα είπε ακόμα ότι το νοσοκομείο αποτελεί την αφετηρία μιας κοινής με την Τουρκία πορείας, που θα μετατρέψει το υγειονομικό σύστημα στην Αλβανία σε success story και σημείο αναφοράς και για τις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του είναι τυχερή που έχει την Τουρκία «τόσο φίλη και ταυτόχρονα τόσο έτοιμη να βρεθεί δίπλα στην Αλβανία».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η αναστήλωση των πολιτιστικών αξιών στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων Αργυροκάστρου και Μπερατίου, η ανάπτυξη του τουρισμού, η επένδυση στον βιομηχανικό τομέα, η λειτουργία στα Τίρανα κλάδου του πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.

Από τη δική του πλευρά, ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας εξ αποστάσεως, αναφέρθηκε «στον αδελφό αλβανικό λαό» όπως τον χαρακτήρισε, και στην ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία, η οποία κατά τον Ερντογάν, πηγάζει από την κοινή ιστορία πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχηθεί στον αλβανικό λαό για το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News