428
Ενα από τα δώδεκα μπουκάλια Château Pétrus 2000 που ωρίμασαν σε διαστημικές συνθήκες βγαίνει σε πλειστηριασμό και η τιμή που αναμένεται να πιάσει θα είναι πιθανώς επίσης… διαστημική | Space Cargo Unlimited / CreativeProtagon

Πόσο κοστίζει ένα μπουκάλι κρασί από το Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 15:15
Ενα από τα δώδεκα μπουκάλια Château Pétrus 2000 που ωρίμασαν σε διαστημικές συνθήκες βγαίνει σε πλειστηριασμό και η τιμή που αναμένεται να πιάσει θα είναι πιθανώς επίσης… διαστημική
|Space Cargo Unlimited / CreativeProtagon

Πόσο κοστίζει ένα μπουκάλι κρασί από το Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 15:15

Ενα μπουκάλι κρασί που εστάλη από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να ωριμάσει σε συνθήκες μικροβαρύτητας, βγαίνει σε πλειστηριασμό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, ο οίκος Christie’s θα βγάλει σε δημοπρασία ένα από τα δώδεκα μπουκάλια Château Pétrus 2000 που παρέμειναν στο Διάστημα για ένα χρόνο και επέστρεψαν πριν από μερικούς μήνες στη Γη.

Πρόκειται για μια ιδιωτική δημοπρασία και η σχετική διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη 4 Μαΐου, με τα στελέχη του οίκου Christie’s να δηλώνουν ότι εκτιμούν πως το ενδιαφέρον από τους συλλέκτες θα είναι τόσο μεγάλο, που η τιμή του κρασιού μπορεί να φτάσει το ένα εκατ. δολάρια! Παράγονται περίπου 30.000 μπουκάλια Château Pétrus 2000 ετησίως, με την τιμή μιας φιάλης να κυμαίνεται πέριξ των πεντέμισι χιλιάδων δολαρίων. Η υψηλότερη τιμή που έχει πωληθεί ένα Château Pétrus 2000 μέχρι σήμερα ήταν 51.660 δολάρια σε μια δημοπρασία που έγινε το 2018.

Η ωρίμανση

Στις αρχές του 2020 μια εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, η Space Cargo Unlimited, αποφάσισε να στείλει στο Διάστημα φιάλες κρασί, αλλά και 320 κομμάτια από αμπέλια των διάσημων ποικιλιών Merlot και Cabernet Sauvignon. Δώδεκα μπουκάλια κρασί Château Pétrus 2000 τοποθετήθηκαν μέσα σε χαλύβδινους κυλίνδρους και σε παρόμοιες προστατευτικές θήκες τοποθετήθηκαν τα αμπέλια. Μπουκάλια και αμπέλια εστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και εκτέθηκαν στις συνθήκες μικροβαρύτητας, με στόχο να διαπιστωθεί η εξέλιξή τους, η ωρίμανσή τους, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Οταν συμπληρώθηκαν οι δώδεκα μήνες, μπουκάλια και αμπέλια εστάλησαν πίσω στη Γη.

Στα τέλη Μαρτίου η εταιρεία άνοιξε ένα από τα 12 μπουκάλια που ταξίδεψαν στο Διάστημα και κάλεσε κορυφαίους γευσιγνώστες για να το δοκιμάσουν. Μαζί άνοιξαν και ένα Château Pétrus 2000, το οποίο βρισκόταν μέχρι σήμερα σε υπόγειο κελάρι. Οι γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τα δύο κρασιά και να πουν τη γνώμη τους, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ποιο είναι το «διαστημικό» και ποιο το γήινο. Οπως διαπιστώθηκε, το κρασί που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει ταχύτερα από το άλλο.

Οι 11 από τους δώδεκα γευσιγνώστες αναγνώρισαν το κρασί που είχε εγκαταλείψει τη Γη. «Το κρασί από το κελάρι είχε ωριμάσει λιγότερο και διατηρούσε ακόμη την οξύτητά του, ενώ αυτό που είχε ταξιδέψει στο Διάστημα είχε ωριμάσει, οι τανίνες είχαν υποχωρήσει και τα λουλουδένια αρώματά του είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται» δήλωσε η Τζέιν Ανσον, μια βρετανίδα ειδικός στα κρασιά που μένει μόνιμα στη Γαλλία και ειδικότερα στην περιοχή όπου παράγεται το Château Pétrus 2000. Ολοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι το χρώμα, η γεύση και η μυρωδιά του «διαστημικού» κρασιού ήταν διακριτά καλύτερα από εκείνα του κρασιού από το κελάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...