349
|

Χρήστος Καρακόλης: Το «κέντημα» της βέργας

Avatar Αννα Λυδάκη 17 Μαρτίου 2012, 09:07

Χρήστος Καρακόλης: Το «κέντημα» της βέργας

Avatar Αννα Λυδάκη 17 Μαρτίου 2012, 09:07

«Βέργες κεντούσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 πολλοί νεαροί, σε όλα τα ορεινά χωριά της Βόρειας Ελλάδας, τουλάχιστον. Ήταν μεράκι και επίδειξη δεξιοτεχνίας στις κοπέλες. Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ. Το 1990, με παρότρυνση της αδελφής μου Ζυράννας, το ‘θυμήθηκα’ και άρχισα να ξανακεντώ βέργες, βελτιώνοντας βαθμιαία και την τεχνική μου.

Παλιά κεντούσαμε μόνο βέργες κρανιάς, γιατί ο φλοιός της αποσπάται σχετικά εύκολα, έχει δυνατό καφέ χρώμα και είναι γερή. Προσωπικά, στην ‘επαναφορά’ δοκίμασα βέργες και από άλλα δέντρα, όπως από μέλιο, τσιποκρανιά, αμυγδαλιά, δαμασκηνιά κ.ά. Σε πρώτη επιλογή έχω τις βέργες του μέλιου, που είναι το ίδιο γερές με της κρανιάς, αντέχουν περισσότερο στον χρόνο (ο πρώτος μέλιος που σκάλισα το 1990 διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος) και τις βρίσκω στο δάσος πιο εύκολα στις διαστάσεις που τις θέλω. (Τις εξάμετρες βέργες του μέλιου, που τις έφτιαχναν σαρίσες οι αρχαίοι Μακεδόνες, στα χωριά μας τις λέμε σαρίκια). Ο μέλιος όμως κεντιέται πιο δύσκολα και το χρώμα του φλοιού του βαθμιαία εξασθενεί.

Οι βέργες πρέπει να κόβονται το φθινόπωρο (τον Οκτώβριο και καλύτερα τον Νοέμβριο), ώστε τα δέντρα να έχουν κατεβάσει τους χυμούς τους και η φλούδα τους να αποσπάται καθαρά από τον ξυλώδη ιστό. Αν μάλιστα τις κόψουμε στη χάση του φεγγαριού, θα πιάσουμε το δέντρο σε νάρκωση και θα πονέσει λιγότερο…»

Ο Χρήστος Καρακόλης παρατηρεί το φεγγάρι και την ώρα που ξέρει πως κοιμάται το δέντρο κόβει τη βέργα που θα «κεντήσει», χωρίς να το πονέσει. Με υπομονή και δεξιοτεχνία σκαλίζει φίδια, φιγούρες μυστηριακές, ανθέμια, γεωμετρικά σχέδια… και οι απλές βέργες μεταμορφώνονται σε έργα σπάνιας τέχνης.

Ο Χώρος Τέχνης «24» και το Μουσείο Μπενάκη κάλεσαν τον δημιουργό να εκθέσει τα καλλιτεχνήματά του, προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα:  «Κεντημένες» βέργες με λεπτά παρακλάδια και απερίγραπτους σχηματισμούς, κάποιες με ξεχασμένα φύλλα πάνω τους, κρατημένες από αόρατες κλωστές αιωρούνται δημιουργώντας ένα παράξενο «τοπίο» μέσα στον χώρο που εκτίθενται. Μη χάσετε αυτή την έκθεση. Θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου και λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή 11.00-14.00 και 18.00-21.00 στον Χώρο Τέχνης «24»(Σπευσίππου 38, τηλ. 210.72.17.897).

*Η Άννα Λυδάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Προηγούμενα άρθρα της Άννας Λυδάκη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News