371
Ο Τσερούτι το 1987, ανάμεσα σε τόπια ύφασμα | Photo by Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Νίνο Τσερούτι: Addio στον πρωτοπόρο δημιουργό του casual chic

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 22:56
Ο Τσερούτι το 1987, ανάμεσα σε τόπια ύφασμα
|Photo by Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Νίνο Τσερούτι: Addio στον πρωτοπόρο δημιουργό του casual chic

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 22:56

Το BBC έκανε λόγο για έναν από τους σπουδαίους της μόδας. Η Monde έγραψε για τον άνθρωπο που έφερε τον ιταλικό αέρα που φρεσκάρισε την υψηλή πρακτική στο Παρίσι. Οι Ιταλοί πένθησαν έναν δικό τους γίγαντα. Ο διάσημος ιταλός σχεδιαστής μόδας Νίνο Τσερούτι πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του κλάδου της μόδας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Τσερούτι πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης Βερτσέλι, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, στη βορειοδυτική Ιταλία, όπου βρισκόταν για μια επέμβαση στο ισχίο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera. Την απώλεια του Τσερούτι εξαιτίας επιπλοκών σε μια εγχείρηση, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η εταιρεία που δημιούργησε αυτός ο τεράστιος μόδιστρος.

«Ενας γίγαντας μεταξύ των ιταλών επιχειρηματιών έφυγε», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Γκιλμπέρτο Πιτσέτο.

Ο Τσερούτι εισήγαγε το «casual chic» στην ανδρική μόδα πολυτελείας. Τη δεκαετία του 1970 θεωρείτο μετρ της casual κομψότητας, αλλά ο ίδιος ένιωθε ότι ο όρος «κομψότητα» είχε «μια τρομερή γεύση του παλιού», προτιμώντας την έννοια του «στυλ».

«Το να έχεις στυλ σημαίνει να συνδυάζεις πολιτισμό και τέχνη», έλεγε ο Τσερούτι.

Γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1930 στη Μπιέλα, ο Τσερούτι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη φιλοσοφία σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του Σίλβιο, για να αναλάβει το οικογενειακό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που είχε ιδρυθεί από τον παππού του το 1881 (εξού και η επωνυμία Cerruti 1881).

Έτσι, άφησε το όνειρό του να γίνει δημοσιογράφος και έγινε αυτός που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι άντρες —τουλάχιστον οι άνδρες που έχουν λεφτά να ξοδέψουν και θέλουν να έχουν στυλ.

Τη δεκαετία του 1960, γνώρισε τον άγνωστο τότε Τζόρτζιο Αρμάνι, τέσσερα χρόνια νεότερό του, και τον προσέλαβε ως σχεδιαστή για την ανδρική μόδα. Το 1967 άνοιξε τη μπουτίκ του στο Παρίσι, φέρνοντας το ιταλικό στυλ στην πρωτεύουσα της παγκόσμιας μόδας.

Το δίδυμο Τσερούτι – Αρμάνι εισήγαγε νέες νόρμες στο πώς πρέπει να ντύνεται ο σύγχρονος άνδρας και επηρέασε συνολικά τον κόσμο της μόδας. Οι δυο τους χώρισαν μια δεκαετία αργότερα, μετά την απόφαση του Αρμάνι να ιδρύσει τον δικό του οίκο μόδας το 1975.

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του, ο Νίνο Τσερούτι, που τιμήθηκε με τη διάκριση του Ιππότη της Εργασίας, ήταν επίσης ο επίσημος σχεδιαστής της ομάδας Ferrari στη Φόρμουλα 1.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News