540
Μία πρωτότυπη συναυλία σε παραλία | Ολγα Σαλιαμπούκου

Κλασική μουσική με φόντο τον μαγικό Μόλυβο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2018, 18:47
Μία πρωτότυπη συναυλία σε παραλία
|Ολγα Σαλιαμπούκου

Κλασική μουσική με φόντο τον μαγικό Μόλυβο

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2018, 18:47

Στον Μόλυβο της Λέσβου, χωριό-γεφύρι μεταξύ Ανατολής και Δύσης όπου εδώ και αιώνες συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί, ολοκληρώθηκε με λαμπρό τρόπο την περασμένη Κυριακή, 19 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που έγινε φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου το μαγευτικό τοπίο του Μολύβου  έγινε το ιδανικό σκηνικό για την παρουσίαση ενός ξεχωριστού προγράμματος κλασικής μουσικής με τη συμμετοχή 27 κορυφαίων νέων ερμηνευτών διεθνούς φήμης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η δημιουργία πηγάζει μέσα από την πολυμορφία και ότι η μουσική μπορεί να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Απέδειξε ακόμη ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει το κλειδί για την αναγέννηση του νησιού όταν δίνεται έμφαση όχι σε αυτά που μας χωρίζουν αλλά σε αυτά που μας ενώνουν.

Συναυλία κλασικής μουσικής τη μαγική ώρα που δύει ο ήλιος (Φωτογραφία: Ερβις Ζίκα)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής αποτελεί πλέον θεσμό στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, έχει μάλιστα γίνει πόλος έλξης για μουσικούς και επισκέπτες που έρχονται στη Λέσβο ειδικά για να ζήσουν στους ρυθμούς του και να απολαύσουν μαζί με τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού τις συναυλίες κλασικής μουσικής που πραγματοποιούνται στα καλντερίμια, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις παραλίες με κορύφωση τις εκδηλώσεις του Κάστρου.

O βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός και ο Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο (Φωτογραφία: Ολγα Σαλιαμπούκου)

Μετά την «Κάθαρση», που ήταν το θέμα της περσινής τρίτης διοργάνωσης , ήρθε φέτος η «Γένεσις», η οποία σήμανε, επιπλέον, την γέννηση ενός νέου θεσμού για το Φεστιβάλ, την «Ημέρα Λόγου», όπου σημαντικοί εκπρόσωποι των επιστημών και της διανόησης συμπορεύθηκαν με τους μουσικούς, προσεγγίζοντας την θεματική από την δική τους σκοπιά και αποτελώντας την εισαγωγή για την μουσική πορεία των ημερών που ακολούθησαν.

Και τις τέσσερις ημέρες, οι χώροι των εκδηλώσεων ήταν κατάμεστοι, με τους ακροατές μετά από κάθε συναυλία να χειροκροτούν παρατεταμένα τους ερμηνευτές. Ειδική μνεία, όμως, αξίζει στους νεαρούς εθελοντές, στην πλειοψηφία τους παιδιά από τη Λέσβο, που σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή τους.

Οι νεαροί εθελοντές επί σκηνής (Φωτογραφία: Ολγα Σαλιαμπούκου)

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, ανάμεσα στους οποίους ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, και ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Ολες οι συναυλίες του Κάστρου μεταδόθηκαν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ΕΡΑ Αιγαίου, ενώ ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν και δημοσιογράφοι του BBC και της Γερμανικής Κρατικής Ραδιοφωνίας.

Στιμιότυπο από το Φεστιβάλ (Φωτογραφία: Ολγα Σαλιαμπούκου)
INFO

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με την ευγενική τους υποστήριξη συνέβαλαν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αγκντερ Νορβηγίας ενώ στηρίχθηκε και με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Πολύτιμος συνεργάτης του φεστιβάλ είναι το δίκτυο The Οther Αegean και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...