364
«Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης για Ναβάλνι: «Το αυταρχικό καθεστώς φρόντισε να πληρώσει»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:21
«Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
|InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης για Ναβάλνι: «Το αυταρχικό καθεστώς φρόντισε να πληρώσει»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:21

Στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος και την αγωνιστικότητα του Ναβάλνι απέναντι σε ένα «βάναυσο και αυταρχικό καθεστώς», το οποίο τελικά «φρόντισε να πληρώσει για τη γενναιότητά του πρώτα στερώντας την ελευθερία του και τώρα τη ζωή του».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και αντιστάθηκε σε ένα βάναυσο, αυταρχικό καθεστώς. Ενα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει για τη γενναιότητά του πρώτα στερώντας την ελευθερία του και τώρα τη ζωή του.

»Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του.

»Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε σοκαρισμένη από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, κάνοντας λόγο για έναν εξέχοντα ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοσιωμένο στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία, ο οποίος «θυσιάστηκε για τα ιδανικά που εμείς εκτιμούμε περισσότερο», σε μία «υπενθύμιση της καταπιεστικής φύσης του καθεστώτος που δεν μπορεί να ανεχθεί καμία αντιφρονούσα φωνή».

«Θα τον θυμόμαστε πάντα ως παράδειγμα απαράμιλλου θάρρους και αφοσίωσης σε έναν ανώτερο σκοπό. Τα βαθύτατά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Σοκαρισμένος από την είδηση θανάτου του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, «ο οποίος έδωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατά της καταπίεσης», δήλωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης σε στη δική του ανάρτηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Ναβάλνι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε με τη σειρά του την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι διώχθηκε, δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε σε απάνθρωπες συνθήκες και στο τέλος πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα για ελευθερία και μία δημοκρατική Ρωσία. Ο θάνατός του υπενθυμίζει με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία απέναντι στα πιο σκοτεινά αυταρχικά καθεστώτα είναι πάντα επίκαιρος και διαρκής».

Νωρίτερα την Παρασκευή οι ρωσικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπου εξέτιε 19ετή ποινή, προκαλώντας ερωτήματα για τις συνθήκες του θανάτου του και πλήθος αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...