389
|

Η ευκαιρία

Avatar Κατερίνα Γκίκα 21 Ιουνίου 2013, 10:45

Η ευκαιρία

Avatar Κατερίνα Γκίκα 21 Ιουνίου 2013, 10:45

«Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν είναι ευχάριστη. Θα θέλαμε να μην έχουν έρθει έτσι τα πράγματα», λένε στο Μαξίμου ωστόσο… σήμερα είναι μια άλλη μέρα.

Το θέμα της ΕΡΤ είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας, αφού το κύριο είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

«Φώτη, το παρατραβάς», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη όταν ο Κουβέλης εμφανίστηκε αδιάλλακτος και με νέα, πιο σκληρή γραμμή: «Δέχεστε αυτό που σας φέρνω ή αποχωρώ». Την προηγουμένη είχε συμφωνήσει στις βασικές γραμμές, το είπε και ο πρωθυπουργούς στους συνεργάτες του, «Χθες συμφωνήσαμε, σήμερα ήρθε εδώ και είπε άλλα».

Μένει να διευκρινιστεί πλέον, (ίσως διευκρινίστηκε κιόλας) με ποιον τρόπο θα αποσύρει τη στήριξη…

Πάντως στο Μαξίμου ήταν προσεκτικοί στις εκφράσεις τους μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως τι θα κάνει ο Φώτης. Το συζήτησε και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του πριν βγάλει το διάγγελμα και συμφώνησαν πως θα του αφήσουν ανοιχτή την πόρτα να πάρει θέση ευθέως ο ίδιος για το αν θα αποσύρει μόνο τους υπουργούς ή και τη στήριξη στην κυβέρνηση.

Ναι, σχεδόν το είπε, αλλά έχουν ειπωθεί τόσα αυτές τις μέρες που δεν μπορεί πλέον κανείς να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν…

Ο Βενιζέλος κρατά, τώρα που γύρισε το παιχνίδι, την μπάλα στα χέρια του και έχει πλέον καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να αναβαθμίσει τον ρόλο του και να βγάλει και το κόμμα του από την αδράνεια. Ένα χρόνο πριν δεν ήθελε να συμμετάσχει στην τρικομματική με πολιτικά πρόσωπα. Τώρα το θέλει. Πριν ένα χρόνο ήθελε μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, να είναι λίγο μέσα λίγο έξω να παρακολουθούν τι γίνεται, αλλά να βάζουν και φρένο… Να μην έχουν και την ευθύνη αν κάτι πήγαινε στραβά. Τώρα ο Κουβέλης φεύγει χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις της κίνησής του αυτής και ο Βενιζέλος φέρεται με υπευθυνότητα προκειμένου να μην μπει σε νέες περιπέτειες η χώρα.

Απενοχοποιημένος πλέον από τη συνεργασία με τη Δεξιά δεν χρειάζεται σώνει και καλά τον Κουβέλη ως δεκανίκι. Μπορεί και μόνος του και ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία του.
Θα ζητήσει αντιπροεδρία; Ίσως. Θα ζητήσει πέντε υπουργεία; Μπορεί και περισσότερα. Θα έχει λόγο και στο ποιους δεν θέλει; Γιατί όχι. Το deal θα γίνει.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με κάποιους ανεξάρτητους, φτιάχνουν κυβέρνηση των 153 ή -για τους πιο αισιόδοξους- και των 157. Το θέμα είναι, πώς θα πορευτεί αυτή η κυβέρνηση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News