561
Ο Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο για να εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς | REUTERS/Umit Bektas

Η διαφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για τη Χαμάς και η αποκάλυψη για τα «1.000 μέλη της οργάνωσης στα τουρκικά νοσοκομεία»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 21:45
Ο Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο για να εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς
|REUTERS/Umit Bektas

Η διαφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για τη Χαμάς και η αποκάλυψη για τα «1.000 μέλη της οργάνωσης στα τουρκικά νοσοκομεία»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 21:45

Η διαφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τη Χαμάς κατά τις κοινές δηλώσεις τους ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, έδωσε την ευκαιρία στον τούρκο πρόεδρο να εμφανιστεί, για ακόμη μία φορά, ως υπερασπιστής των «αδελφών Παλαιστινίων», με τον ίδιο να απορρίπτει τη θέση ότι η οργάνωση που αιματοκύλησε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποτελεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε αποδώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό –τον οποίο υιοθετούν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ– στο παλαιστινιακό κίνημα που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, αναφερόμενος, ακριβώς, στη σφαγή που αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στην περιοχή.

«Το Ισραήλ», είπε, «είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι εν προκειμένω υπάρχει διαφωνία με την τουρκική πλευρά, ωστόσο επισήμανε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν σε άλλα σημεία. «Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε μία ανακωχή διαρκείας. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Επίσης συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών, θέση την οποία υποστηρίζουμε απόλυτα και ενεργά ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και ως χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.

Από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάνσ την Αγκυρα (REUTERS/Umit Bektas)

Με αφορμή τα παραπάνω, δηλαδή όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης προς το τέλος της τοποθέτησής του σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και όχι για τα Ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο –η δική του ομιλία είχε προηγηθεί– για να εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς.

«Δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως, βλέπω τη Χαμάς ως ανθρώπους που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα εδάφη τους και τον λαό τους. Η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση, της οποίας τα εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή από το 1947 και η οποία πήρε τα εδάφη της υπό προστασία μετά την κατοχή αυτών των εδαφών. Αν αποκαλούσαμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μια σκληρή προσέγγιση», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε αυτό το σημείο αποκάλυψε πως «περισσότερα από χίλια μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Τουρκία» αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Μπορεί να έχετε μια λανθασμένη προσέγγιση εδώ κ. Μητσοτάκη. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ, δεν μπορώ να συμφωνήσω (με τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης)» επέμεινε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε μάλιστα την Ελλάδα «εκ μέρους των Παλαιστινίων» (!) για τη θετική της ψήφο στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την απόδοση καθεστώτος πλήρους μέλους στην Παλαιστίνη ενώ αποκρίθηκε θετικά και στην τελική τοποθέτηση του Κυριακού Μητσοτάκη.

«Ας συμφωνήσουμε, κύριε πρόεδρε, ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό και ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, με τον Ερντογάν να απαντά ότι «αυτό μπορεί να γίνει».

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...