798
Θα υπάρξουν συνέπειες για τον βουλευτή που παραδέχτηκε ότι απείχε συνειδητά; | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αψηφά τον Κασσελάκη ο Πολάκης: Γιατί επέλεξα την αποχή

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 01:00
Θα υπάρξουν συνέπειες για τον βουλευτή που παραδέχτηκε ότι απείχε συνειδητά;
|InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αψηφά τον Κασσελάκη ο Πολάκης: Γιατί επέλεξα την αποχή

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 01:00

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η απόφαση του Παύλου Πολάκη να «σπάσει» την κομματική γραμμή και να μην εμφανιστεί στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, αψηφώντας το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία και «συνέπειες» για όσους δεν υπερψηφίσουν το εμβληματικό νομοθέτημα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να θέλει να δικαιολογήσει την απουσία του από το κοινοβούλιο επικαλούμενος υποχρεώσεις του ως γιατρός.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ζητήσει να μάθει ποια θα είναι η στάση του από το βήμα της Βουλής, ο «αψύς Σφακιανός» έγραψε στο Facebook «Κυριακο Μητσοτακη πάλι με έπιασες στο στόμα σου;;; ΜΗΝ ΜΕ ΨΑΧΝΕΙΣ!! Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα που σώζει ζωές» [διατηρείται η ορθογοραφία του ίδιου] και ανάρτησε φωτογραφίες από τη χειρουργική επέμβαση η οποία τον κράτησε μακριά από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, όπως ισχυρίστηκε.

Ο κ. Πολάκης φάνηκε να υποστηρίζει ότι απουσιάζει από τη Βουλή επειδή έπρεπε να χειρουργήσει συγγενή του

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η επίμαχη ψηφοφορία, ωστόσο, ο χανιώτης βουλευτής εξέδωσε μια μακροσκελή δήλωση με διευκρινίσεις για τη στάση του.

Ξεκαθαρίζει, πια, πως πρόκειται για «αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο» –όχι για… «δικαιολογημένη απουσία» λόγω κάποιου χειρουργείου που χρειάστηκε να λάβει χώρα την ίδια στιγμή.

Υπόψιν, το αφήγημα αυτό είχε «αδυνατίσει», στο μεταξύ, με ενημερωτικές ιστοσελίδες να επισημαίνουν ότι οι ιατρικές απεικονίσεις που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην υπουργός ως σημερινές (15/2) έφεραν παλαιότερη ημερομηνία (13/2).

Φαίνεται πως ο Παύλος Πολάκης ανάρτησε φωτογραφίες από χειρουργείο της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή (σ.σ. ολόκληρη στο post παρακάτω), αιτία της αποχής του από την ψηφοφορία είναι η διαφωνία του με την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια και την απόκτηση παιδιών μέσω της παρένθετης κύησης, παρότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν τροποποιεί τα ισχύοντα στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Τα επιχειρήματα Πολάκη αντλούν, εν πολλοίς, από το ΚΚΕ μιας και που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να «ξεπλύνει» τη ΝΔ, εμφανίζοντας την ως προοδευτική ενώ δεν είναι, ότι «τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης» –το ανέφεραν και ακροδεξιοί συνάδελφοί του αυτό, όπως και από την Εκκλησία– κ.ο.κ..

«Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες» του «αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης», συνόψισε.

Οι «ανησυχίες» αυτές έρχονται σε σύγκρουση, βέβαια, με την ίδια την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (!) για την «Αρση Διακρίσεων Λόγω Φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, Κατοχύρωση Δικαιώματος Γάμου για όλα τα Πρόσωπα και Αναγκαίες Προσαρμογές της Νομοθεσίας», όπου, χαρακτηριστικά, υπάρχει ειδικό άρθρο (άρθρο 5) για τη «διεύρυνση περιπτώσεων παρένθετης αναπαραγωγής», μεταξύ άλλων.

Η πρόταση νόμου αυτή φέρει, μάλιστα, την υπογραφή του Παύλου Πολάκη!

Κατά τ’άλλα ο κ. Πολάκης διαμηνύει ότι δεν δέχεται «μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Μήπως όμως ο «υπερσυντονιστής» του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα αντίστοιχο μήνυμα και στον Στέφανο Κασσελάκη; Ο τελευταίος είχε στείλει το πρωί της Πέμπτης την ακόλουθη επιστολή (σ.σ. η υπογράμμιση του Protagon) στα μέλη της ΚΟ του κόμματος:

«Αγαπητοί σ. Βουλευτές/Βουλεύτριες:

Σήμερα ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που είναι ατελές μεν, πηγαίνει όμως την κοινωνία μας ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ενα νομοσχέδιο που, χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τους αγώνες μας για ορατότητα, δεν θα είχε έρθει ποτέ.

Σκεφτείτε όλους τους συνανθρώπους σας που το νομοσχέδιο αυτό τους αφορά προσωπικά σαν αδέρφια σας, σαν παιδιά σας. Εχουν -έχουμε- δικαίωμα. Είμαστε πολίτες. Είμαστε κομμάτι ισότιμο της ελληνικής κοινωνίας.

Η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς.

Σας καλώ σήμερα στη Βουλή να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης.

Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσαν φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις για απομάκρυνση Πολάκη από τη θέση του υπερσυντονιστή των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την άμεση διαγραφή του από την ΚΟ.

Δεν ήταν σαφές αν οι όποιες αποφάσεις Κασσελάκη αναμένονταν άμεσα, λ.χ. την Παρασκευή, ή σε δεύτερο χρόνο. Κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης απουσίασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ο Οθωνας Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασσιμάτη επί της αρχής ψήφισε «παρών», ζητήμτα που επίσης ίσως ληφθούν υπόψιν.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, έκρινε ότι «η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις ευρωεκλογές».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...