662
Την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015, διακρίνει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη | Nick Paleologos / SOOC

Ολική επαναφορά στο αδιέξοδο του 2015 βλέπει τώρα η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 12 Απριλίου 2016, 15:49
Την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015, διακρίνει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη
|Nick Paleologos / SOOC

Ολική επαναφορά στο αδιέξοδο του 2015 βλέπει τώρα η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 12 Απριλίου 2016, 15:49

Ο εφιάλτης της περσινής καταστροφικής διαπραγμάτευσης… α λα Βαρουφάκη επανέρχεται στις μνήμες πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όσο πλησιάζει το Πάσχα και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Κουαρτέτο, όπως επιμένει μέχρι και σήμερα η επικρατούσα εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη λεωφόρο Συγγρού σήμανε συναγερμός νωρίτερα την Τρίτη, όταν οι γαλάζιοι επιτελείς πληροφορήθηκαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών εγκαταλείπουν την χώρα χωρίς να έχει σημειωθεί χειροπιαστή πρόοδος σε ζητήματα που παρατηρείται απόσταση ανάμεσα στις προσεγγίσεις των εμπλεκομένων πλευρών.

Η ηγεσία της ΝΔ δεν έτρεφε ποτέ αυταπάτες ότι η αξιολόγηση, που χρονίζει από τον περασμένο Οκτώβριο, θα ολοκληρωνόταν μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο, προειδοποιεί ότι κάθε ημέρα, που περνά ο λογαριασμός αυξάνεται εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, λογαριασμός, που, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρωινά μηνύματα της Τρίτης, από τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κουμουτσάκο, δίνουν τον τόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, αλλά και των πολιτικών της ορίων. «Κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις δραματικές ημέρες του 2015», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, που επέμεινε ότι η υπερδραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, δεν θα επιτύχει εκ νέου τον πολιτικό εκβιασμό που καλλιεργεί τεχνηέντως η κυβέρνηση, επιχειρώντας την επανάληψη αυτού που υπέστησαν τον προηγούμενο Ιούλιο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, που συνέστησε μεν ψυχραιμία, επέμεινε δε ότι η περαιτέρω παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποδεικνύεται ζημιογόνα για τη χώρα δείχνοντας εκ νέου προς τις πρόωρες εκλογές.

Στη λεωφόρο Συγγρού χαρακτηρίζουν απολύτως αναληθή, εκ του πονηρού και υποβολιμιαία τα όποια σενάρια φέρουν τους ευρωπαίους εταίρους να ασκούν έμμεσες πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφέρει κοινοβουλευτική στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα. Οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει μέτρα, που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και τη βυθίζουν βαθύτερα στην ύφεση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο και την επιβολή των capital controls, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα υπερψηφίσει την εξεταστική της κυβέρνησης για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να στηρίξουν επί μέρους διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν κληρονομηθεί στην παρούσα κυβέρνηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο, εάν η κυβέρνηση φέρει την όποια συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα άρθρο, τέτοια δυνατότητα δεν θα υπάρξει. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν, εξάλλου, πως καμία κυβερνητική μεθόδευση δεν θα υποχρεώσει τη ΝΔ να συμπράξει κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και κάτω από συγκεκριμένους όρους, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Απαντούμε στο διογκούμενο κυβερνητικό αίτημα, για αυτό ζητάμε εκλογές, είναι η μόνιμη επωδός της γαλάζιας ηγεσίας».

Την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί η πρώτη από τις τρεις επικείμενες κοινοβουλευτικές μονομαχίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω αναχώρησης Τσίπρα για τη Γαλλία, οπότε μεταφέρθηκε για το πρωί της Παρασκευής. Σε αυτή, λοιπόν, την Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει -σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες- να αξιοποιήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συζήτηση σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ώστε να αναδείξει τη συνολική αναξιοπιστία που διακατέχει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μέτωπο του Προσφυγικού και της Οικονομίας.

Το μήνυμα, που έστειλε από τη Νέα Υόρκη ότι «ο λαός μπούχτισε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και πως η εναλλακτική λύση είναι το κόμμα του προϊδεάζει για τη στάση, που θα τηρήσει κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει, μάλιστα, τον Πρωθυπουργό να στηρίξει την αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο και την επιβολή των capital controls, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα υπερψηφίσει την εξεταστική της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στη γραμμή των υψηλών τόνων χρεώνοντας στην κυβέρνηση παλινωδίες και αστοχίες, που ειδικά στο μέτωπο του Προσφυγικού ακουμπούν και πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, στον απόηχο των προσφάτων επεισοδίων στην Ειδομένη. Στη ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον, εξάλλου, πότε θα προγραμματιστεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια αλλά και το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...