527
«Ανοίξτε τα σύνορα». Ενα πανό στο κτίριο του Ελληνικού. Η κατάσταση εκεί κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. | Theodore Manolopoulos / SOOC

Το Ελληνικό γίνεται η νέα Ειδομένη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2016, 11:28
«Ανοίξτε τα σύνορα». Ενα πανό στο κτίριο του Ελληνικού. Η κατάσταση εκεί κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Το Ελληνικό γίνεται η νέα Ειδομένη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2016, 11:28

Η Ειδομένη δεν είναι πλέον μακριά από την Αθήνα. Μια… δεύτερη, ομοίως ασφυκτική κατάσταση με αυτή που υπάρχει εδώ και καιρό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τείνει να διαμορφωθεί στο Ελληνικό.

Παρά το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές εμφανίζουν μειωμένες τάσεις στα ελληνικά μετά τις 20 Μαρτίου, η κατάσταση στο Ελληνικό ακολουθεί αντιστρόφως αντίθετη πορεία. Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνωθούνται σε έναν περιορισμένο χώρο με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσής τους να προσεγγίζουν την αθλιότητα.

Τόσο ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος όσο και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, o κ. Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.

Τονίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί. Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.

Η κ. Σπυροπούλου, από την πλευρά της, σε επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αμυνας, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου, αλλά «παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις».

Η ίδια διευκρινίζει ότι «η ”Ελληνικό Α.Ε.” έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

Για να συμπληρώσει: «Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις» επισημαίνει.

Παρά τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά μετά τις Ο καταυλισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία υγειονομική «βόμβα» αφού μετανάστες και πρόσφυγες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βιολογικές τους ανάγκες, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προκειμένου να κάνουν μπάνιο καταφεύγουν στην παραλία του Αγίου Κοσμά που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Σύμφωνα με αστυνομικούς που «επιτηρούν» τον χώρο, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμη και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Εκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους έχουν σήμερα οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας.

Συνολικά στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, βρίσκονταν την Τρίτη 16 Απριλίου, 53.381 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 29.205 στη Β.Ελλάδα, 14.405 στην Αττική και 7.055 στα hot spot των νησιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...