860
| ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο κ. Τσίπρας δεν χειρουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο» – Τι απαντά το Ευγενίδειο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 12:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/07/2017 18:00

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο κ. Τσίπρας δεν χειρουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο» – Τι απαντά το Ευγενίδειο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 12:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/07/2017 18:00

Σε συνέχεια τη συζήτησης που έχει δημιουργηθεί στο Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, σχετικά με την επέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και για το κατά πόσο ο ίδιος χειρουργήθηκε σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι «το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο είναι ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί αποκλειστικά ως ιδιωτικό νοσοκομείο», παρότι «τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών την κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών». 

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν αφού εξήλθε από το «Ευγενίδειο», το περασμένο Σάββατο, μετά την εγχείρηση κήλης, ο Πρωθυπουργός σχολίασε στο Twitter:

«Τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό».

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός «μπερδεύτηκε», διασαφηνίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας πολύ καλά έπραξε για την υγεία του» και επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες δεν φταίνε που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να νοσηλευτούν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και έμπλεξαν και με τον κ. Πολάκη»… 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Μπερδεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Δεν χειρουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο. Χειρουργήθηκε στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο που είναι ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί αποκλειστικά ως ιδιωτικό νοσοκομείο. Μπορεί μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να την κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σύγκλητος να διορίζει διοικήσεις που έχουν την ευθύνη για την κατάντια του, δεν είναι όμως ανοικτό στους πολίτες αφού δεν εφημερεύει. Εκμεταλλευόμενο το ιδιόμορφο καθεστώς (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία) συγκεντρώνει Πανεπιστημιακούς Ιατρούς και Ιδιώτες που χειρουργούν ή προσφέρουν υπηρεσίες υγείας επί πληρωμή (από την τσέπη των ασθενών, από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, από ασφαλιστικά ταμεία ή τον ΕΟΠΥΥ). Επειδή το κοστολόγιο των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει είναι υψηλό συγκεντρώνει ασθενείς με οικονομική ευμάρεια και όχι τον λαουτζίκο που ψήφισε τον κ. Τσίπρα για να φτιάξει το ΕΣΥ. 

«Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο μαστίζεται από οικονομικά σκάνδαλα που ερευνώνται στην δικαιοσύνη με την αποκλειστική ευθύνη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που διορίζει τις Διοικήσεις. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιδιώκει την οικονομική εξυγίανση του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου με μειώσεις των μισθών των εργαζόμενων στους οποίους οφείλονται οι μισθοί τους πάνω από (7) επτά μήνες.

Κουβέντα γι’ αυτά ο κ. Τσίπρας. Δεν τα βάζει με τους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς που έχει προνομιακές σχέσεις. Το πόσο Δημόσιο είναι το Ευγενίδειο Νοσοκομείο το διαπιστώνει κανείς και από την μη τήρηση του όρου της Διαθήκης του Δωρητή Ευγενίδη που προβλέπει την διάθεση (10) δέκα κλινών σε απόρους Ασθενείς. Για όλα αυτά χθες έπεσε η ιστοσελίδα του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου για να μην μπορούν να πάρουν πληροφορίες οι πολίτες για το που χειρουργήθηκε ο Πρωθυπουργός της Χώρας”.

Οσα ΔΕΝ είδε ο πρωθυπουργός

Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν χειρουργήθηκε σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, υποδομών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την κακή ποιότητα φαγητού και τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές; Να ρισκάρει παρέα με τα νοσοκομειακά μικρόβια. Να συνομιλήσει με άλλους ασθενείς να του περιγράψουν την ειδυλλιακή κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων που μεταφέρει ο κ. Πολάκης. Να υποστεί και ο ίδιος την ταλαιπωρία με τη ζέστη λόγω έλλειψης κλιματιστικών. Παράδειγμα θα μπορούσε να τολμήσει να χειρουργηθεί από τον κ. Πολάκη στην Ζάκυνθο, στη Σαντορίνη, στην Αμαλιάδα, στην Νάουσα, στην Φλώρινα, στο Διδυμότειχο, στο Μεσολόγγι, στην Κυπαρισσία. Θα μπορούσε να χειρουργηθεί στη Ρόδο και να νοσηλεύεται δίπλα από τον βρετανό τουρίστα και άλλους ασθενείς χωρίς σεντόνια με νερόβραστο φαγητό και με νοσηλευτικό προσωπικό έναν για σαράντα ασθενείς που δουλεύει σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με διακόσιες είκοσι κενές οργανικές θέσεις και οφειλόμενα ρεπό πάνω από 10.000. Και με το μόνο που ασχολείται η διοίκηση του νοσοκομείου είναι οι παράνομες καθαιρέσεις προϊσταμένων.

Η ΠΟΕΔΗΝ στέλνει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα ή ο κ. Τσίπρας; Οταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται ένα από τα δημόσια νοσοκομεία να χειρουργηθεί για μία κήλη πως οι πολίτες να τα εμπιστευτούν για πολύ πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις; Οταν μάλιστα δεν είναι και πρωθυπουργοί για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των ΤΕΠ και των ελλείψεων;

Ο κ. Τσίπρας πολύ καλά έπραξε για την υγεία του οι πολίτες τι φταίνε που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να νοσηλευτούν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και έμπλεξαν και με τον κ. Πολάκη.

Τελικά καλός είναι ο κ. Πολάκης να μπαίνει στην φωτιά για τον κ. Τσίπρα, να ικανοποιεί ένα μικρό φανατικό ακροατήριο που έχει σχέση έμμεση ή άμεση με την εξουσία στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι εκεί”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ».

Ανακοίνωση του «Ευγενίδειου»

Διευκρινίσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, έδωσε με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ευγενίδειου.

«Σχετικά με τις αιτιάσεις που έχουν εγερθεί, μετά τη νοσηλεία του κ. Πρωθυπουργού στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, και αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιδρύματος, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι νοσηλευτικό ίδρυμα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο. Λόγω του ανωτέρω ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ιατροί, όλων των ειδικοτήτων.

Η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευομένων στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι ασφαλισμένοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., λόγω του “κοινωφελούς” χαρακτήρα του ιδρύματος.

Το ότι το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., σε καμία περίπτωση, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ΄όλο το 24ωρο. Άλλωστε και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως π.χ. το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο), δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., παρέχουν όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News