459
Πριν από συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών | Alexandros Michailidis / SOOC

Και η Ενωση Εισαγγελέων κατά Πολάκη – Παπαγγελλόπουλου 

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 12:03
Πριν από συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών
|Alexandros Michailidis / SOOC

Και η Ενωση Εισαγγελέων κατά Πολάκη – Παπαγγελλόπουλου 

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 12:03

Αντέδρασαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταγγέλλοντας την «αστοιχείωτη κριτική» από πρόσωπα (από τον Παύλο Πολάκη) της κυβέρνησης. Υστερα κινητοποιήθηκε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για «κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας» και για αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου. Και τώρα εξίσου σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (Ε.Ε.Ε.), θέτοντας ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελλόπουλου, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε «εισαγγελείς και δικαστές για την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης αναφορικά με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα» και ύστερα από την κριτική που άσκησε -μέσω Facebook- ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, η Ε.Ε.Ε. «καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της Δικαιοσύνης».

Οπως τονίζει η ανακοίνωση, «οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή, στις 5.7.2017 και την “κριτική” που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής :

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.   

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς.

Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι  έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους». 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News