278
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pfizer: 90% η αποτελεσματικότητα στο χάπι για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 14:42
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pfizer: 90% η αποτελεσματικότητα στο χάπι για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 14:42

Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από την ανάλυση κλινικής μελέτης για το αντιικό χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, δείχνουν ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσε την Τρίτη η φαρμακευτική εταιρεία.

Επιπλέον, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την ίδια αποτελεσματικότητα και στη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 εθελοντές. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, περιλαμβάνουν ακόμη 1.000 άτομα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος από αυτούς που έλαβαν την συγκεκριμένη θεραπεία με το χάπι ενώ σημειώθηκαν 12 θάνατοι ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό, τη ριτοναβίρη, κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με τη χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι εάν πάρει έγκριση, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο και να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας» τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά σε δήλωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...