868
Ο Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Από τις 6» | ΕΡΤ

Πέτσας: Οσοι λένε «σχολείο από Σεπτέμβριο» θα έχουν και τότε την ίδια φοβία

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 12:06
Ο Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή «Από τις 6»
|ΕΡΤ

Πέτσας: Οσοι λένε «σχολείο από Σεπτέμβριο» θα έχουν και τότε την ίδια φοβία

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2020, 12:06

Απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της επόμενης ημέρας του lockdown έδωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Αν εξακολουθήσει να μας συνοδεύει η ατομική ευθύνη που έχουμε επιδείξει, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, σημειώνοντας ότι στις 18.00 ο Πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα για το σχετικό πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στη (νέα) κανονικότητα.

«Οι Ελληνες με τη συμπεριφορά τους επέτρεψαν να φτάσουμε εδώ για να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής που αφήσαμε τον Φεβρουάριο» και σήμερα, πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει το πώς θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα, με καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων, καλώντας παράλληλα όλους να διατηρήσουν τις συνήθειες που αποκτήσαμε λόγω κορονοϊού.

Για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αφήσουμε να ευτελιστεί και ότι  υπάρχει «παράθυρο» για μεταφορά του εορτασμού μετά την άρση των μέτρων και με τήρηση των κανόνων, «χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την επαναφορά στην κανονικότητα για τον κόσμο της εργασίας».

Για τη λειτουργία των σχολείων είπε ότι ο σκοπός των μέτρων που ελήφθησαν είναι να βγούμε από τα σπίτια μας, όχι να παραμείνουμε κλεισμένοι σε αυτά.

«Οσοι επικαλούνται ότι πρέπει να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, να ξέρουν ότι θα έχουν την ίδια φοβία και τότε», σχολίασε για τις επιφυλάξεις που ακούγονται σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξέφρασε ανοικτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας /εδώ).

Επιμένουν στην Κουμουνδούρου

Στη γραμμή Τσίπρα, και η πρωήν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις της την Τρίτη, μεγάλο ρίσκο, χωρίς ουσιαστικό όφελος, το άνοιγμα των σχολείων για λίγες μέρες.

«Εχουμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων. Οταν υπάρχει τέτοια διάσταση απόψεων στην επιστημονική κοινότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί πιο προσεκτικά», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Μega.

«Tα παιδιά, ιδίως στις ηλικίες του δημοτικού, πρακτικά δεν έχουν απόλυτη κατανόηση των συνθηκών υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, ενώ στις τάξεις δεν υπάρχει δυνατότητα για επαρκή τήρηση αποστάσεων όπως σε άλλες χώρες», σημείωσε, επιμένοντας πως «υπάρχει μεγάλο ρίσκο, γιατί αν ξεκινήσει από τα σχολεία μία διασπορά, δεν θα μπορεί να είναι ελεγχόμενη.

«Γιατί να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο; Ποιο θα είναι το όφελος;» διερωτήθηκε.

Για μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν απόντη λήξη της σχολικής χρονιάς- πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης .

«Εχει σημασία», τόνισε ο κ. Πέτσας, «να πάμε σταδιακά με προσοχή και να εξασφαλίσουμε πως όποια βαθμίδα ανοίξει, αυτό γίνεται με ασφάλεια. Δεν θα φύγει ο φόβος εάν δεν τον αντιμετωπίσουμε. Ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ώστε πραγματικά να προστατεύσουμε ό,τι κερδίσαμε με κόπο».

Για τις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η επαναλειτουργία τους θα γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με τη δυνατότητα για ατομική λατρεία και εν συνεχεία, εντος πλαισίου κανόνων και μέτρων προστασίας σε συνεννόηση με την Εκκλησία, θα μπορέσει να απελευθερωθεί για το ποίμνιο η παρουσία του στις λειτουργίες, σε δεύτερη φάση.

Για τους φόβους εκτόξευσης της ανεργίας την επόμενη ημέρα του lockdown, o κ. Πέτσας σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας, με το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά και την ύπαρξη ζήτησης.

«Χρειάζονται σταδιακά βήματα και συνεκτικό σχέδιο το οποίο έχουμε και θα το δείτε, όμως το βασικό στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί και πρέπει να εμπεδωθεί, ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα εάν ακολουθούμε τις οδηγίες. Εάν ο πελάτης δεν φοβάται να επισκεφθεί ένα κατάστημα, εάν νιώθει ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας των ειδικών, η ζήτηση θα επανέλθει. Τα μέτρα προστασίας δουλεύουν αλλά είναι σημαντικό να ακολουθούνται από όλους. Εάν συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη, η οικονομία θα πάρει γρήγορα μπροστά», εκτίμησε.

Οσον αφορά το πλήγμα στον τουρισμό, διαβεβαίωσε πως όποια επιχείρηση παραμένει κλειστή με εντολή του κράτους, θα ενισχύεται για όσο παραμένει σε αυτήν την κατάσταση.

Σύντομα, είπε, θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα τα οποία θα έχουν συνοχή για τον Μάιο και Ιούνιο.

Για τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, επεσήμανε πως για να επανέλθει η κατάσταση στη σωστή τροχιά, χρειάζονται αποφάσεις εξομάλυνσης του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις αερομεταφορές, κάτι που αναμένεται να καταρτιστεί από την Κομισιόν περί τα μέσα Μαΐου.

Προανήγγειλε εξάλλου ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει εξειδίκευση αναφορικά με το τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που επανακτούν τη λειτουργία τους και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

Οσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο , ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη «θα έχουμε καταλήξει με τους θεσμούς, ώστε να δοθεί μια σύμμετρη απάντηση».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη διαμαρτυρία Παπαγγελόπουλου στην εσπευσμένη σύγκληση της Προανακριτικής Επιτροπής και κατά πόσο μπορεί να επιτραπεί η συγκέντρωση 35 ατόμων σε περιορισμένο χώρο, παρέπεμψε στο ότι η Βουλή είναι ανοιχτή και λειτουργεί με κανόνες και είπε πως με τήρηση κανόνων θα συνεχιστεί η λειτουργία των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, ενδεχομένως με λίγο μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι  καθημερινές ενημερώσεις από τους κ.κ Τσιόδρα και Χαρδαλιά θα συνεχιστούν.

«Αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα σαν κοινωνία είναι ότι ακολουθούμε τις οδηγίες και καταρρίπτουμε το στερεότυπο ότι είμαστε απείθαρχος λαός. Δείχνουμε ότι όταν χρειάζεται, ενωμένοι, ακολουθούμε τις οδηγίες και βγαίνουμε νικητές», τόνισε στο τέλος της συνέντευξής του ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...