409
|

Πέτσας για την άρση του lockdown: Μπορεί και «σύντομα» τα κομμωτήρια – Δεν ξέρω για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 09:56

Πέτσας για την άρση του lockdown: Μπορεί και «σύντομα» τα κομμωτήρια – Δεν ξέρω για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 09:56

Αλλαξαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την άρση του lockdown; Τόσες ημέρες έλεγαν ότι βασική προτεραιότητα ήταν το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του Στέλιου Πέτσα, κυβερνητικού εκπροσώπου, το όλο θέμα φαίνεται να είναι υπό επανεξέταση. Αυτό τουλάχιστον περιέγραψε ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης στο Mega.

Κατ’ αρχάς ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι πλέον βασικό σενάριο είναι η παράταση των υφιστάμενων μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς οι αντοχές της επιδημίας του κορονοϊού είναι μεγάλες –πάνω από 2.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, 111 νεκροί την Τρίτη και σχεδόν 600 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Και είναι απολύτως λογικό.

Ερωτηθείς όμως για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν. Παρέπεμψε δε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας –ο ΣΚΑΪ είπε ότι ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τα λεγόμενα, λοιπόν, του κ. Πέτσα φαίνεται ότι είναι ακόμα υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν διάφορες δραστηριότητες (σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση). Ο ίδιος πάντως άφησε «παράθυρο» να βγουν από το λουκέτο σύντομα τα κομμωτήρια!

Το άνοιγμα ή μη των δημοτικών και των νηπιαγωγείων –και ενώ ο ΠΟΥ έχει ζητήσει να μείνουν ανοιχτά ώστε να μην καταστραφεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών– αποδεικνύεται μια δύσκολη άσκηση τόσο για τους επιστήμονες όσο και για την κυβέρνηση.

Οι μεν πρώτοι εμφανίζονται διχασμένοι –π.χ. η Βάνα Παπαευαγγέλου ζητεί να ανοίξουν για το καλό των παιδιών, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι μάλλον θα πρέπει να ανοίξουν μετά των Φώτων, αν και σε νέες δηλώσεις του την Τετάρτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις 14 Δεκεμβρίου.

Η δε κυβέρνηση έχει ένα πιο «πολιτικό» πρόβλημα: με δεδομένο ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (για τη δευτεροβάθμια δεν γίνεται καν λόγος) είναι απίθανο να ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη («λουκέτο» ως τον Ιανουάριο έχουν εισηγηθεί τόσο ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας), το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να λάβει μια δύσκολη απόφαση, αν θα ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αλλού, δηλαδή στην Αθήνα…

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν την προσεχή Παρασκευή με τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, το βάρος των οποίων θα αναλάβει αυτή τη φορά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...