508
Ο Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ κατά την ενημέρωση της Πέμπτης | ΥοuTube/WHO Regional Office for Europe

ΠΟΥ: Τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά – διασφαλίστε ότι τα παιδιά μας θα κάνουν Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 15:56
Ο Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ κατά την ενημέρωση της Πέμπτης
|ΥοuTube/WHO Regional Office for Europe

ΠΟΥ: Τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά – διασφαλίστε ότι τα παιδιά μας θα κάνουν Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 15:56

Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, δεν έκρυψε τα λόγια του: «Θα ζήσουμε έξι δύσκολους μήνες» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, το μεσημέρι της Πέμπτης, για την κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού στη Γηραιά Ηπειρο. O ίδιος είπε ότι αυτή τη στιγμή 4.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από την Covid-19 στην Ευρώπη. «Αλλα αυτό μπορεί να αποφευχθεί» τόνισε, αν όλοι προσέξουμε λίγο παραπάνω, αν σταματήσουμε την παραπληροφόρηση και αν αναχαιτίσουμε τους αρνητές, είπε.

Ο Κλούγκε είπε ότι τα θύματα από τον κορονοϊό που έχουν δηλωθεί στον ΠΟΥ έχουν φτάσει τα 355.000 και μόνο τον Νοέμβριο υπήρξαν τέσσερα εκατ. κρούσματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει συνολικά το 28% των κρουσμάτων και το 26% των νεκρών» είπε. Ωστόσο περιέγραψε ως θετικό μήνυμα, έστω και μικρό, ότι τα κρούσματα εμφάνισαν μια μικρή μείωση: από δύο εκατ. πριν από δύο εβδομάδες σε 1,8 εκατ. την τελευταία εβδομάδα. Παρ’ ολ΄ αυτά, ένας Ευρωπαίος χάνεται κάθε 17 δευτερόλεπτα, παραδέχτηκε.

Ο Κλούγκε είπε ότι εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, τα εμβόλια δεν θα είναι «ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Κλούγκε.

Ο ίδιος είπε ότι η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%. Διευκρίνισε όμως ότι η χρήση της μάσκας, πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα.

«Εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdowns είναι το έσχατο μέσο, αλλά θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά», τόνισε, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο είχαν αυτά που ο Χανς Κλούγκε είπε για τα σχολεία και για τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της Covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».

«Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, μια ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών μέσα σε αυτήν την κρίση.  Τα παιδιά δεν θεωρούνται βασικοί παράγοντες διασποράς του ιού και γι’ αυτό το κλείσιμο των σχολείων δεν πρέπει να θεωρείται ένα αποτελεσματικό μέτρο για να ελέγξεις την Covid-19. Στις χώρες που σκέφτονται μια τέτοια ενέργεια, τους προτείνω να αναλογιστούν τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων, όσον αφορά στην εκπαίδευση αλλά και στην ψυχική και κοινωνική ευζωΐα των παιδιών. Οπου τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει, ζητάμε ώστε τουλάχιστον τα ευάλωτα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες να λάβουν ειδική αρωγή και να έχουν διδασκαλία διά ζώσης».

Και συνέχισε ο Κλούγκε: «Και για τα παιδιά ιδίως: μια σημείωση για τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο που πλησιάζουν. Θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι και ευτυχισμένα Χριστούγεννα».

Αν έπρεπε να κάνει μια περίληψη των όσων είπε αυτή θα ήταν τρία σημεία:

Αν κάνουμε όλοι το καθήκον μας, τα lockdowns μπορούν να αποφευχθούν.

Η τεχνολογία και οι φαρμακευτικές μας προσφέρουν έναν νέο ορίζοντα, μια ελπίδα.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στην εκπαίδευση και ότι θα απολαύσουν μια εορταστική περίοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...