491
|

Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα ξεχάστε τα Χριστούγεννα, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 08:46

Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα ξεχάστε τα Χριστούγεννα, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 08:46

Κλειστά όλα. Αυτό ήταν το μήνυμα του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα –αυτά άλλωστε που θα κρίνουν και τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων της Τρίτης (έφτασαν τα 2.199, ενώ θρηνήσαμε άλλους 111 νεκρούς). Και σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος, ωστόσο, εξήγησε και τους λόγους που τα νούμερα είναι τόσο αυξημένα, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι κρούσματα των οποίων τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί –μια ακόμη έμμεση ένδειξη ότι δεν είναι και τόσο κατατοπιστικός ο τρόπος που ο ΕΟΔΥ καταγράφει και ανακοινώνει τα περιστατικά μολύνσεων της Covid-19, μια ακόμη δήλωση που έρχεται να τροφοδοτήσει τον σκεπτικισμό και τη δημόσια συζήτηση για τον τρόπο που οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία.

«Οταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ, έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας.

«Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000, θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως, δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούργιες διαωληνώσεις», κατέληξε.