639
O Απόστολος Τζιτζικώστας ανάμεσα στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, τους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ | SKAI/WebTV

Ο Τζιτζικώστας λέει τώρα ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Φώτα (σε όλη την Ελλάδα!)

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 11:11
O Απόστολος Τζιτζικώστας ανάμεσα στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, τους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ
|SKAI/WebTV

Ο Τζιτζικώστας λέει τώρα ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Φώτα (σε όλη την Ελλάδα!)

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 11:11

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, βγήκε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ και εμφανίστηκε ως υπέρμαχος ενός σκληρού lockdown και κατά τη διάρκεια των γιορτών –αρκεί, βέβαια, να μην εφαρμοστεί μόνο στην περιοχή της αρμοδιότητάς του αλλά σε όλη την Ελλάδα!

Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Τζιτζικώστας έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα, καθώς ένα άτυπο blame game βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος ευθύνεται και η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές έγιναν το επίκεντρο της επιδημίας με εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Επί μήνες η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν επέβαλλε παρά ελάχιστα πρόστιμα και επεδείκνυε μια αβελτηρία στην επιτήρηση των μέτρων που ίσχυαν (εδώ), αλλά τώρα, από τη φιλόξενη τηλεοπτική συχνότητα του καναλιού του Φαλήρου, ο κ. Τζιτζικώστας συστήθηκε ως «σκληρός», ζητώντας μεταξύ άλλων κλειστά εστιατόρια και στις γιορτές και τα σχολεία να μην ανοίξουν ως και μετά τη γιορτή των Φώτων, δηλαδή στις 6 Ιανουαρίου!

Φυσικά, είπε ότι τα σκληρά αυτά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, διότι, εξήγησε, το κύμα κατεβαίνει προς τον Νότο…

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για την εστίαση» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτήρησε «ακαιρη, άκυρη και μη σοβαρή για άνοιγμα» και υπογράμμισε ότι και οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν θέλουν να ανοίξουν.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο –κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη– του εισηγήθηκε τα σχολεία να μην ανοίξουν πριν τα Φώτα. «Σε καμία περίπτωση πριν τα Φώτα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Καμία βαθμίδα κατά την άποψή μου, παρά το ότι οι επιδημιολόγοι είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν στο τέλος τις εισηγήσεις τους. Η άποψή μου είναι ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία –ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει υψηλή μετάδοση στα σχολεία– δυστυχώς θα αρχίσει και πάλι η κινητικότητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και αυτό δεν είναι καλό».

«Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε για να παραδεχτεί ότι ύστερα από όλα αυτά που πέρασε η πόλη, «όλοι έχουμε αναθεωρήσει τις απόψεις μας». Για το λιανεμπόριο είπε ότι θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία των επόμενων δέκα ημερών και ζήτησε μεγάλη προσοχή.

Υπέρ του μη ανοίγματος των σχολείων ως και τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ταχθεί εξάλλου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Από κει και μετά, όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα, τα οποία επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της πόλης μας πρέπει να έχουν ένα αντιστάθμισμα. Όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες, σε ανέργους πρέπει να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο», έχει δηλώσει.

Ξεχωριστό, ωστόσο, σημείο της τηλεοπτικής παρουσίας του κ. Τζιτζικώστα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» τη Δευτέρα, ήταν όταν πρότεινε τα μέτρα να μην αφορούν μόνο τη Βόρεια Ελλάδα. «Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά» είπε κάποια στιγμή, αλλά μετά σημείωσε:

«Είναι πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Και γι’ αυτό θα σας έλεγα, αυτό δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ελλάδας. Εμείς μπορεί να περάσαμε αυτό το δύσκολο δίμηνο που εν πολλοίς οφείλεται στον καιρό», συμπλήρωσε για να εξηγήσει (με ποια επιστημόνική ιδιότητα άραγε;) ότι το πρόβλημα ναι μεν ήταν οι φοιτητές των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και οι εργάτες γης που πέρασαν ανεξέλεγκτα χωρίς τεστ, αλλά κυρίως ήταν ο καιρός.

«Εχει να κάνει με τον καιρό. Είδατε ότι ξεκινήσαμε, η κακή εικόνα της χώρας ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει σταδιακά προς τη χώρα. Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, κομμάτι της Στερεάς Ελλάδος τώρα. Πολύ φοβάμαι ότι –και γι’ αυτό σας λέω ότι αυτά θα πρέπει να τα δούμε στο σύνολο της χώρας– επειδή χειμωνιάζει και ο καιρός έχει επιδεινωθεί και στη Νότια Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι ορατός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...